Moj profil

Nutella torta

150

Povodom moje tri godine s vama na coolinarici častim s ovom neodoljivom damom.. Posle isprobanih nekolike kombinacije ova je najbolja, neće vam ostati ni parče da uslikate.

Povodom moje tri godine s vama na coolinarici častim s ovom neodoljivom damom.. Posle isprobanih nekolike kombinacije ova je najbolja, neće vam ostati ni parče da uslikate.

Sastojci

Kora
5 xxl jaja (odvojiti belanca od žumanaca)
250 g šećera (125g kristal+125g u prahu)
1 dl ulja
250 g brašna
1,5 do 2 kašike čokolade u prahu ili kakaa
Nutella fil
500 g nutelle
400-500 ml slatke pavlake mlečne 36 % m.m.
Čokoladna glazura-ganache
130 g čoklolade za kuvanje 40% kakaa
20g putera
20g šećera u prahu ili meda
Za natopiti kore
1,5 dl toplog mleka + 4 kašike Nesquik ili Kraš expres kakaa instant
1 kašičica vanila ekstrakta -opciono, ne mora

Priprema

1.

Kora je odavde, ima ga i kod naše Gocep ovde. Svi sastojci da su sobne temperature.

Belanca sa malo soli izmutiti u šaum, dodavati po malo do 125 g šećera kristal, mutiti dok se sav šećer ne istopi. U drugom sudu izmutiti žumanca sa 125g šećera u prahu dok ne pobele i povećaju se u volumenu, kad se podignu nastavci od miksera iz fila treba da se u neprekidnoj traci pravi linija koja ostaje na površini nekoliko sekundi. Dodati u žumanca u tankom mlazu vodu uz stalno mućenje, zatim ulje na srednjoj brzini. Brašno i kakao  ili čokoladu u prahu postepeno dodavati i mešati varjačom prethodno prosejano sa praškom za pecivo. Na kraju dodavati kašiku po kašiku šauma od belanaca i mešati ručno. Smesu za koru izliti u kalup prečnika 26 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165 C ventilator opcija 3D, 35 minuta. Pečenje prilagodite svojoj rerni. Ako pečete u konvencijalnoj na 175 C a dužinu pečenja pratite posle 20 minuta. Test čačkalicom u centar kore i ako je čista bez tragova testa izvadite pleh iz rerne i ostavite u kalupu 10 min, zatim pređite tankim oštrim nožem okolo i izvadite koru na rešetku za hlađenje skinite pek papir koji stavite samo na dno pleha, stranice ne podmazivati.

Koru ohladiti na sobnoj temperaturi nekoliko sati. I onda pristupiti izade fila. 

2.

Fil:

Mascarpone sir izmiksati mikserom kratko, dodati nutellu i na kraju čvrsto umućenu slatku pavlaku ručno dodati i na kraju kratko izmutiti nekoliko sekundi na srednjoj brzini samo da se izjednači fil.

3.

Mleko i kakao kraš ili neskvik pomešati ako želite da natopite kore, trebaće vam oko 1,5 dl mleka i nekolike kašike kakaa.

Koru ohlađenu podeliti na 3 ili 4 dela.

Staviti prvu koru na tanjir za tortu, malo poprskati prelivom ostaviti nekoliko minuta da upije i staviti 1/3 fila, pa kora, fil kora i malo fila za preko kore i okolo torte. Ohladiti dobro u frižideru pa preliti sa čokoladnom glazurom. Možete praviti u kalupu za torte.

4.

Čoko glazura-ganache:

Čokoladu isitniti, slatku pavlaku ugrejati sa šećerom do vrenja(ne sme provriti) mešati svo vreme, preliti slatku pavlaku preko čokolade. Ostaviti minut dva pa izmešati da nema grudvica, dodati maslac i izmešati dok se ne izjednači. Ohladiti uz stalno mešanje do temperature tela i preliti tortu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i staviti u frižider.

5.

Napomena:

** možete smanjiti slatku pavlaku za jači i intezivniji ukus ovo 400-500 zbog Dukatove s.pavlake koja je pakovana po 2 dl

** ili ako koristite Poljsku Nutellu onda možete kombinovati 200 gr čokolade sa 40 % kakaa Menaž ili sličnu i 300 g nutelle

** koristila sam Nemačku nutellu tj. tamo proizvedenu i ona je jača i intezivnija 

  • Torte(8)
  • Nutella(4)
  • Mascarpone(2)
  • Nutela(2)
  • Torte-ekstra(1)
  • Torte-brze(1)
  • Torta-nutela(1)
  • Torta-chokoladna(1)
  • Torti(1)

60

Za četvrtasti pleh ova količina je 23x23, za 20x30 ili fi 28 idete sa 6 jaja 300g šećera 300 g brašna, 120ml ulja i 120 ml vode, 15g praška za pecivo 2,5 kasike kakaa gorkog ili čokolade u prahu. Voda može biti i vruća ne mora sa ključa. 🙂 Fila ima dosta i za veću količinu ali možete sve množiti sa 1,25.

Koja bi velicina cetvrtastog pleha odgovarala za ovu tortu, da li bih morala da dupliram sastojke??

Jelena hvala puno na isprobavanju i poverenju.. ❤️