Moj profil

Mamina mađarica

22

Sam naziv sve govori...

Sam naziv sve govori...

Sastojci

Kore: 60 dag oštrog brašna
20 dag šećera
5 žlica ulja
2 dcl kiselog vrhnja (25 % mm)
1 prašak za pecivo
Krema: 1 litra mlijeka
7 žlica brašna
30 dag šećera
4 reda čokolade za kuhanje
250 g margarina

Priprema

1.

Kore: od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto, umotamo ga u prozirnu foliju i stavimo najmanje pola sata u hladnjak. Tijesto podijelimo na pet jednakih dijelova i od svakog razvaljamo tanku koru koju pečemo na okrenutoj strani protvana od pećnice na temperaturi od 170-175 stupnjeva par minuta, zavisi od jačine vaše pećnice.

2.

Krema: U malo mlijeka razmutimo brašno i šećer i stavimo kuhat u ostatak mlijeka dok ne zavrije. U zavrelo mlijeko umiješmo čokoladu i miješamo dok se smjesa ne ujednači, zatim dodamo margarin. Smjesu podijelimo na četiri jednaka dijela i filamo kore. Gornju koru prelijemo glazurom od čokolade.

  • Madjarica(1)
  • Obavezno-isprobati(1)
  • Čokolada(1)

8

Još jedan mali savjet, ako vam je smjesa za tijesto presuha dodajte malo mlijeka, vidjet ćete koliko je potrebno da se umijesi glatko tijesto.

Ne brinite za to, definitivno je moja greska. ima kolaca koji zahtevaju malo vise strpljenja (sto ja danas nisam imala), narocito ako se pravi po prvi put. Da je kolac ukusan vidi se odmah po sastojcima (a i gustiranju prilikom pravljenja🙂

Upravo sam pojela jedan komad, ukus je zaista fantastican, samo je izgledom daleko od vaseg 🙂

Vec znam da cu ga praviti ponovo, i znam da ce biti bolji sledeci put 😉

Ma-Fi-ja baš mi je žao što Vam nije uspio. Ja sam ga pripremala već nebrojeno puta i svaki put je dobro ispao. Istina je da treba imat malo više iskustva sa valjanjem kora, za prvi puta možda je lakše kore valjat na masnom papiru.