Moj profil

Prilog od graška

110

Reći će mnogi "ništa posebno", ali meni je grašak na ovaj način poseban.

Reći će mnogi "ništa posebno", ali meni je grašak na ovaj način poseban.

Sastojci

500 g graška
1/2 male glavice luka
malo ulja
1 manja mrkva
1 čajna žlica vegete
1/2 čajne žlice soli
1/2 čajne žlice paradajz pirea (koncentrat u tubi)

Priprema

1.

Pola male glavice luka izrezati na jaaaako sitne kockice i pržiti na ulju. Ne čekati da se "zažuti" nego prije toga dodati mrkvu izrezanu na male kockice.Malo propržiti pa dodati grašak. Možete koristiti svježi, zamrznuti ili konzervirani, svejedno. Svježi i zamrznuti prvo skuham 15-20 minuta. Konzervirani samo isperem i odmah dodam. Grašak također malo pržiti. Miješati stalno da ne zagori (par minuta).Dodati malo paradajz pirea (koncentrat) i još malo pržiti.

2.

Zatim dodati vrele vode da pokrije grašak. Obično prokuham vodu u kuhalu pa imam za podlijevanje. Može i hladna voda ali onda priprema traje malo duže, dok se hladna voda zagrije. Pustiti grašak da kuha u polupokrivenoj posudi. Povremeno promiješati i podliti vodom. Ovo sve traje 10-15 minuta.

3.

Sad dolazi najvažniji korak pripreme. Kad je grašak skuhan i kad je voda isparila uzeti malo graška na drvenu kuhaču i protisnuti vilicom, tako napraviti 5-6 puta. Protisnuti grašak "zagusti" smjesu i da joj finu kremastu teksturu. Prokuhati još minutu-dvije stalno miješajući i pustiti da odstoji 5-10 minuta.

Posluživanje

Poslužiti uz meso , ribu, faširance, neko drugo povrće ili sl. Jako dobro paše s pireom od krompira. Kod mene ovaj put s ribljim štapićima, bio je to brzinski ručak, za 20-ak min.

  • Grašak(3)
  • Povrce-grasak(1)

13

Jednostavno i fino 😊

  hvala. 👋

Odličan!!

Ovako je ispalo drugima