Moj profil

Pho Chay

60 minuta
42

Pho Chay je bezmesna verzija jednog od najpoznatijih vijetnamskih jela Pho Bo juhe, a tradicionalno se sprema u tibetanskim samostanima gdje naravno ne jedu meso. Postoji bezbroj varijacija na temu, ali svakoj juhi je zajednicko da je strukturirana od cetri dijela: juha, tjestenina, povrca i proteinski dio, te dekoracije. Jelo je rapsodija okusa i aroma, vrlo zdravo, prepuno kratko blansiranog i svjezeg povrca, bez glutena i 100% bezmasno! Neka vas ne preplasi dug popis namirnica jer jelo je vrlo jednostavno i nezahtjevno.

Pho Chay je bezmesna verzija jednog od najpoznatijih vijetnamskih jela Pho Bo juhe, a tradicionalno se sprema u tibetanskim samostanima gdje naravno ne jedu meso. Postoji bezbroj varijacija na temu, ali svakoj juhi je zajednicko da je strukturirana od cetri dijela: juha, tjestenina, povrca i proteinski dio, te dekoracije. Jelo je rapsodija okusa i aroma, vrlo zdravo, prepuno kratko blansiranog i svjezeg povrca, bez glutena i 100% bezmasno! Neka vas ne preplasi dug popis namirnica jer jelo je vrlo jednostavno i nezahtjevno.

Sastojci

za
Juha
1 veci luk prerezan na pola
1 srednje velik komad svjezeg djumbira
1 stapic cimeta
1 zvjezdani anis
1 klincic
960ml povrtni temeljac
500gr mrkva narezana na vece komade
4 reznja cesnjaka grubo narezana
2 zlice soja umaka
Rice noodles ili rezanci od rize
230gr banh pho format rezanaca od rize: flat rice noodles tipa tagliatelle od rize
nb: ukoliko niste u mogucnosti nabaviti taj format koristite rice vermicelli, cellophane noodles koje ja osobno vise volim od rizinih rezanaca ili obicne tagliatelle ili fettuccine
Povrce i proteini po izboru kao npr
saka, dvije po: svjezi kupus ili ukoliko imate azijski kupus bok choy, blitva, kelj, brokoli, sojine klice..
svjeze gljive
tofu, seitan narezani na stapice ili kocke (kolicina cca deka i pol-dvije)
nb: meni se svidja sa svjezim lososom narezanim na kocke, na slici je dimljeni tofu
Dekoracije
2 mlada luka vrlo tanko iskosana
1 lime narezan na snite
1-2 chili paprika obicno zelena tipa thai bird, serrano, jalapeno..
saka svjezeg zacinskog bilja tipa korijander, persun, bosiljak ili idealno kineski bosiljak
po zelji 2 zlice neprzeni kikiriki grubo nasjeckan
po zelji crveni ljuti umak tipa Sriracha

Priprema

1.

Juha: Na otvorenoj vatri plinskog stednjaka spalite dok ne pocrne sa svih strana na pola narezan luk i djumbir; oko 5 ili vise minuta minimalno za svaki. Kratko ih isperite pod mlazom hladne vode da odstranite crne ljuskice koje su vrlo stetne po zdravlje. Ovaj korak sluzi da se juhi da specificna aroma.

2.

Zatim u suhom loncu u kojem cete kuhati juhu malo tostirajte sve suhe zacine i lovorov list, s time da korijander dodate pri kraju jer lako izgori, zacini trebaju otpustiti aromu. U to ulijte povrtni temeljac: mozete upotrijebiti vodu u kojoj se blansiralo povrce, mrkvu narezanu na vece komade, cesnjak i soja umak, dovedite do vrijenja i poklopljeno kuhajte 30min.

3.

Povrca i proteini: U medjuvremenu vrlo kratko zasebno blansirajte razne grupe povrca koje treba ostati al dente, ukoliko koristite gljive blansirajte i njih i oko 5-10 minuta prokuhajte tofu ili seitan. 

4.

Tjestenina: Rice noodles stavite u vecu posudu s puno vruce vode koju ste sklonili s vatre, voda bi u ovom slucaju trebala biti ne prevruca, nikako ne kipuca. Ostavite ih da se namacu pokriveni ne vise od 15min, nakon 10 min provjerite da li su vec dovoljno omeksali, i svako toliko ih lagano promjesajte da se ne zaljepe. Nakon toga ih procijedite i dobro i dugo isperite pod mlazom hladne vode, zatim ih dobro ocijedite.

Nb: Rice noodles imaju grozan okus, barem meni, ako su premekani i preraskuhani, a nemorate se bojati da ce ostati sirovi jer im treba vrlo malo vremena da budu "kuhani" s time da ce poslije zavrsiti u vrucuj juhi gdje ce dodatno omeksati.

5.

Dekoracije: tanko iskosajte mladi luk, persin ili korijander grubo iskosajte, bosiljak ili idealno kineski bosiljak ostavite u listovima, narezite lime na ploske, po zelji grubo narezite kikiriki iz ljuske koji je vrlo korisna jedina masnoca u ovom jelu.

6.

Slaganje juhe: U dublju posudu stavite rizine rezance, na njih polozite blansirana povrca i proteine po izboru te povrh ulijte nekoliko kutljaca vrele juhe te sa strane dodajte svjeze bilje i ostalo. Sa strane mozete servirati ostatak dodataka: chili, ljuti sos, svjeze bilje, kikiriki koje gosti sami mogu dodavati juhi po zelji. Juha nije jako slana, pa je i time iznimno zdrava, ukoliko zelite dodajte sol ili soja umak koji je slan.

7.

Nb: - ove kolicine su dovoljne za dva vrlo obilna cijelovita obroka, ili cetri topla predjela.

- mozete izostaviti klincic i cesnjak ukoliko ne volite

- bilo bi najbolje prethodno dobro ugrijati posude u koje cete sipati juhu da sto duze ostane topla u dodiru s ostalim sastojcima

-obzirom na kolicinu i nacin pripreme povrca u ovoj juhi te kolicinu i kvalitetu tekucine te nedostatak masnoca ova juha odlicno vitamineralizira i donosi ogromnu kolicinu tekucine tijelu, idealno je dijetalno jelo, bez glutena, ukoliko ne koristite seitan naravno.

http://www.cooksinfo.com/banh-pho

  • Isprobati-posno(1)
  • Vege-noodles(1)
  • Vijetnam(1)
  • Azija(1)
  • Wok(1)
  • Povrce-miks(1)

2

Pera-zdera imas predivan nick! 👍 Ne cudi me da ju Anthony Bourdain hvali, zaista je posebna i stoposto zdrava. Pozz 🙂

Vidjala sam na 24 Kitchen-u da je Entoni Borden hvali kad god ima prilike da je jede.Naravno u raznim krajevima je razlicitog sastava, ali to je taj princip. Deluje jako zdravo.