Moj profil

Rižoto od cikle♥

24

Ukusni rižoto od cikle s orasima♥♪♫ Cikla je jako zdrava, više koristimo korijen ali i od listova možemo napraviti kao i drugo lisnato povrće (prilog kao od blitve ili čušpajz ..varivo) RIŽOT JE GLUTEN- FREE♥

Ukusni rižoto od cikle s orasima♥♪♫ Cikla je jako zdrava, više koristimo korijen ali i od listova možemo napraviti kao i drugo lisnato povrće (prilog kao od blitve ili čušpajz ..varivo) RIŽOT JE GLUTEN- FREE♥

Sastojci

50 dag cikle
2 lučice ljutike (kapula)
2 žlice maslinova ulja
1 žlica ribanog hrena
nekoliko listova bosiljka
2-3 dag oraha
PAZITI DA SU NAMIRNICE GLUTEN FREE

Priprema

1.

Sitno nasjeckajte oguljene lučice ljutike (imala sam ih,  ali ako nemate onda u zamjenu stavite crveni luk (kapula). Oguljenu i očišćenu jabuku najprije narežite na kriške, pa na još manje komade kockice.  U posudi lagano ugrijte ulje pa poprzite luk... malo po luku posuti mic* soli, cukra da postakli. Dodajte rižu   8rižu koristim Zlatno polje jer kaže proizvođač da nije kontaminirana a ima i Zlatno polje  gluten fre  ili Uncle bes  je sigurna)i kad postane staklasta uz stalno miješanje postepeno dlijevajtre temeljac od povrća.

U međuvremenu skuhajte ciklu. Malo je ohladite, ogulite, naribajte na sitni ribež. Polovicu oraha sitno nasjeckajte.

U napola skuhani rižoto dodajte ribanu ciklu,  a nešto kasnije  komadiće jabuke iribani hren. U kuhani rižoto umješajte listiće bosiljka te ga začinite solju i svježe mjevenim paprom.

 Rižoto poslužite posut polovivcama oraha i ukrašen listićima bosiljka.

♥  Kako skuhati rizu i malo vise o riži OVDJE  ♥

2.

Cikla je dvogodišnja biljka, prve godine imamo zadebljani korijen lijepe tamnocrvene boje, aiznad zemlje rozetu velikih listova. prožetih crvenilom. Druge godine imamo stabljiku s puno neuglednih cvjetova i dobijemo sjeme.

Ljekovita svojstva i primjena♥ : Osim prehrambenih  od davnina se zna za njena ljekovita svojstva. Stari grci i Rimljani su je cijenili kao lijek za stvaranje krvi. Obiluje vitaminima i mineralima. Koriste se i listovi i korijen a kao htrana ima  ljekovito djelovanje protiv niza bolesti- slabokrvnost, izrazita  slabunjavost djece (skrofuloza), bolesti dišnih organa, osobito gripa i upala pluća s povišenom temperaturom, bolesti jetre, žući i mokraćnih organa, djeluje protiv štetnog zračenja X-zrakama, pospješuje rad nadbubrežne žlijezde, dobro djeluje na  na zivčani sustav obnavlja i čisti krv, regulira  niski tlak uklanja smetnje krvotoka.

(Ima situacija kod mene nakon poroda bablja groznica temperatura 42st C dva dana i noći i pomogli su mi oblozi od ploški svježe cikle na tabanima čelu prsima  uz ploške sirovog krumpira, ali uvjerena sam da je cikla odigrala najvažniju ulogu).

Sok od korijena cikle♥ : bolesnici s rakom i tumorom trebaju piti 1l tog soka dnevno jer on blokira rast tumora i raka. istovremeno trebaju jesti što više i ♥ salatu od cikle  ili ovaj ♥ sok za imunitet . Slabunjava dječica neka piju ovaj sok zaslađen medom od kadulje.

♥ SVJEŽA CIKLA ♥  ljekovita svojstva cikle dolaze do punog izražaja samo ako ju jedemo svježu. Za zimu se može pohraniti u trapu ili podrumu, a mogu se napraviti razne salate u kombinaciji koje traju i duže vrijeme kao ova salata.

VARIVO od listova cikle♥: mladi se listovi kuhaju impripremaju kao drugo lisnato povrće.

Posluživanje

Ciklu jako volim u jelima salatama, juhama  . Evo i nekih recepti na temu:♥

♥  Zdrava salata od mrkve i cikle ♥ 

Salata od ječma i cikle  

♥  cikla za imunitet

♥  Napitak cikle i naranče

♥  Umak od cikle

  • Cikla(2)
  • Probati(1)
  • Rizoto-povrce(1)
  • Gotveni-jadenja-cveklo(1)
  • Gotveni-jadenja-oriz(1)
  • Cool(1)
  • Riža(1)
  • Prilog(1)

14

Divno izgleda ,vidi boje !

DankaMK zahvaljujem i lijep pozdrav!!!😘

 Anka !!!!!!! prekrasni recepti postavuvas i zdravi i lagani za jadenje, a sto e najvazno jako dobro i detaljno opisani ,toa e tvoe srce , recept so ljubav postaven za sekoj da go razbere  odlicen recept 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)