Moj profil

ZIMNICA

30 minuta
31

Vrijeme je spremanja zimnice pa da i ja svoj recept uvrstim u ovu kulinarsku rapsodiju.

Vrijeme je spremanja zimnice pa da i ja svoj recept uvrstim u ovu kulinarsku rapsodiju.

Sastojci

začini po želji

Priprema

1.

Uvijek mora biti omjer 1 litra, znači kuha se 8 dcl vode u to se stavi 2 dcl octa (= 1 litra tekućine), 1 jušna žlica soli, 6-8  jušnih žlica šećera, ja uvijek stavljam 6 i to je dovoljna slatkoća. Ako netko voli kiselije može staviti i više octa ali omjer tekućina uvijek mora biti 1 litra, dovoljno je staviti omjer 7 : 3. Tekućinu skuhati i time zalijati pripremljenu zimnicu.

U vrele flašice stavljam povrće i to zalijevam vrelom tekućinom, potom odmah zatvaram. Prije poklopce isperem rakijom. Takvu vrelu flašicu okrenem na poklopac, opašem krpom da se flašice ne dodiruju i sve prekrijem dekom ili kožnim stolnjakom tako da se posepeno hladi. Dok se ohladi pasterizacija je gotova i takva zimnica može jako dugo stajati.

Moguć je još postupak pasteriziranja da se pripremljene flašice stave u vrelu vodu i tako zagrijavaju petnaestak minuta ili se može staviti u vrelu pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva petnaestak minuta.

Posluživanje

Ova zimnica ima okus kao Podravkina, malo je slatkasta i okus fantastičan barem mojoj obitelji. U krastavce stavljam kumin i goruščicu, u ciklu ništa, a u papriku može biber u zrnu, kumin i sl. po volji i ukusu. Dobar tek

5

može ali turšija mora imati konzervans, a ako ju stavljate u flašice starilizirati ih, ali naljev mora biti hladan

Može li šarena salata na ovaj način?

Kristinna trebalo bi probati sa gljivama one su osjetljive i nisam to probala, ali cvjetača, mrkva, zeleni paradajz to može, DankaMK ovo je tek početak ima još za pravit 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)