Moj profil

Pumpkin Pie

80

Vec sam dugo vrijeme htijela da isprobam ovaj tipicni Americki kolac sa bundevom. Ove godine smo imali puno bundeva u basti, tako da sam ga odmah isprobala. Kolac me je bas  odusevio sa svojim kremastim filom, super spoj prhkog tijesta i kremastog fila!

Vec sam dugo vrijeme htijela da isprobam ovaj tipicni Americki kolac sa bundevom. Ove godine smo imali puno bundeva u basti, tako da sam ga odmah isprobala. Kolac me je bas  odusevio sa svojim kremastim filom, super spoj prhkog tijesta i kremastog fila!

Sastojci

Tijesto
250 gr. Brasna
50 gr. Secera
1/2 kaf. kas. Soli
125 gr. Putera
1 Jaje
2 kas. Mlijeka
Fil
500 ml. Mlijeka
500 gr. Bundeve
200 gr. Secera
2 Jaja
kaf. kas. 1 Cimeta, 1/2 Muskatnog orascica, 1/2 Dumbira (po zelji)

Priprema

1.

Oblozite kalup (25 cm.) sa papirom za pecenje.

Prosijte brasno, sol i secer. Zatim dodajte na kockice isjeckan hladni puter i izmijesajte ovu smijesu sa prstima, dok tijesto nebude nalik krupnih mrvica. Zatim dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta. (ne mijesite predugo, inace tijesto nece biti prhko). Zamotajte tijesto u plasticnu foliju i ostavite ga 30 min. u frizideru.

Isjeckajte bundeve za fil na male kockice i stavite je u jednu veliku serpu, zajedno sa mlijekom. Dodajte takoder secer i zacine. Stavite fil da se kuha na laganoj vatri, dok bundeva ne omeksa (+-15 min.). Mijesajte da bundeva nebi zagorjela. Kad je bundeva omeksala, izmiksajte je sa stapnim mikserom. Ostavite fil da se ohladi i zatim dodajte umucena jaja.
1.

Zagrijte rernu na 180 °C.

Izvadite tijesto iz frizidera i istanjite ga na 0,5 cm. debljine i stavite ga u kalup. Izbockajte dno sa viljuskom i stavite tijesto 10. min. u zamrzivac.

Izvadite tijesto iz zamrzivaca i preklopite ga sa folijom i naspite u njega nesto testko (rizu/grah/kuglice za pecenje). Pecite sve zajedno 10 min. zatim izvadite tijesto i uklonite foliju i pecite ga zatim jos jednom 10 min. 

Izvadite peceno tijesto i smanjite rernu na 160°C. Ulijte fil u tijesto i pecite sve zajedno od prilike 30 min. Ostavite kolac da se ohladi i servirajte!

Prijatno!

Posluživanje

servirajte kolac sa slagom ili izmiksajte: kiselu pavlaku, sok od jednog limuna i 100 gr. secera u prahu.

  • Bundeva(2)
  • Kolaci-tikva(1)
  • Pita-od-bundeve(1)
  • Bundeva-tart(1)

5

Radila sam prošle jeseni nekoliko puta, a i ove ću. Odlična. :-)

ancica75 , Probat cu jednom tako u rerni zacinjeno, ranije sam pekla bundevu u rerni ali slatku sa secerom i cimetom 😉 Nadam se da vam je ovaj kolac dobro ispao ako ste ga pravili i da ste zadovoljni🙂

#2

NinaStar992 , Hvala🙂  I meni je na pocetku bilo cudno bundevu stavljati u kolace itd. ali otkad sam jednom probala svima se svidjelo! Bas se moze svasta sa bundevama od slanih jela do peciva i kolaca... 😉

#1

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)