Moj profil

Mirisna štrudla

150 minuta
213

Da samo znate sa kojim uživanjem pravim ova dizana testa....ma to je pravo igranje za mene. Do pre 5-6 godina užasavala sam se od testa...više sam volela da su mi ruke u zemlji nego li u testu e sad volim i jedno i drugo i ne znam koje više.

Da samo znate sa kojim uživanjem pravim ova dizana testa....ma to je pravo igranje za mene. Do pre 5-6 godina užasavala sam se od testa...više sam volela da su mi ruke u zemlji nego li u testu e sad volim i jedno i drugo i ne znam koje više.

Sastojci

za
540 g sve namenskog brašna + za doradu testa
100 g brašna za hleb
50 g šećera + 1 kašičica
120 g otopljenog i ohlađenog putera
prstohvat soli
1 kesica vanilong šećera
Za fil
100 g šećera
75 g suvog grožđa ( ako ga ne volite,izostavite )
1 kesica vanile
i još
2 do 3 kašike mleka
otopljen puter

Priprema

1.

Zagrejati mleko i od cele količine oduzeti 100 ml u to staviti suvi kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U ostatak mleka dodati preostali deo šećera,otopljen i prohlađen puter,jaja, vanilu,limunovu koricu i prstohvat soli i sjediniti sve zajedno.

2.

U vanglicu prosejati oba brašna, ( ja sam stavila 600 g brašna, ali sam morala da dodam još 40 g da mi se testo ne lepi za ruke ) napraviti udubljenje u sredinu brašna i sipati mleko sa jajima i dodati nadošli kvasac.

Ako hoćete veće i deblje štrudle, podelite testo na dva dela,ja više volim manje parčiće.

Ja testo mesim mikserom sa spiralnim nastavcima, vi kako god volite, ali sam primetila da testa sa spiralnim nastavcma su mnogo bolja i vazdušastija i mesiti testo oko desetak minuta.

Isipati na radnu površinu, premesiti i oblikovati u loptu, pobrašniti blago vanglicu dole,staviti testo i pobrašniti testo i odozgore. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na 3 dela. Svaki deo je malo više od 400 g.

Dok testo raste pripremiti fil.

Zagrejati mleko da je vrelo, mlevene orahe,grožđice i šećer izmešati, dodati 1 vanilu i preliti sa vrelim mlekom i dodati blago umućeno belance, sve sjediniti zajedno i ostaviti na stranu.

3.

Ako je testo dobro umešeno dok ga valjate oklagijom imaćete ove plihčiće po testu.

4.

Rastanjite testo u pravougaonik, oko 1cm debljine a dužine koliki vam je pleh dugačak.

 Fil podeliti na 3 dela, moj svaki deo je bio po 200 g i premazati preko testa ali ostaviti malo praznog, ne premazanog testa na kraju.

Zaviti u rolat, ali nemojte zaviti čvrsto.

Tako uraditi i sa preostala dva dela desta.

5.

Pleh u kome ćete peći, prekriti papirom za pečenje, naređati zavijene štrudlice i ja obično stavljam pek papir između rolnica da mi se ne zalepe jedna za drugu dok se  peku.

Pokriti providnom folijom i ostaviti da štrudlice još jednom narastu, oko pola sata.

Posle pola sata zagrejati rernu na 175*C 

6.

Narasle štrudlice premazati sa umućenim žumancetom i nekoliko kašika mleka. Peći oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

7.

Ispečene štrudlice izvaditi iz pleha, staviti ih na žicu i premazati sa otopljenim puterom, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti tako da se potpuno ohlade.

Hladne iseći na parčiće debljine koje vi volite, posuti sa prah šećerom izmešanim sa vanilom ili bez i poslužiti. Kod mene je na slici sa likerom od kruške.

8.

Prijatno!!!!

Posluživanje

Umesto putera možete koristiti mast, ja je trenutno nisam imala.

Umesto oraha možete koristiti mleveni mak, rogač ili mlevene lešnike.

  • Štrudle(3)
  • Peciva(2)
  • Pomoravka(1)
  • Makovnjaca(1)
  • Štrudla(1)
  • Pogača s orasima(1)
  • ORAHNJACA(1)
  • Guzvara(1)
  • Orasi(1)

33

snježana, izuzetno se radujem da ti je štrudla uspela i da ste uživali u njoj.

Jučer napravljeno i super mi je ispalo za prvi put. Bježala sam od dizanog tijesta koliko sam mogla, ali sam sad odlučila da to mogu i ja. Hvala na odličnom receptu🤗

Odlična je....ovo sa bjelanjkom mi je novo ali svakako bolje nego da se baca (ja imam tak običaj 🤢)...hvala