Moj profil

Kruh sa sjemenkama

120 minuta
36

Detaljan recept za domaći kruh od više vrsta brašna sa sjemenkama. Slikovni prikaz svakog koraka izrade i pripreme za pečenje kruha za početnike :)

Detaljan recept za domaći kruh od više vrsta brašna sa sjemenkama. Slikovni prikaz svakog koraka izrade i pripreme za pečenje kruha za početnike :)

Sastojci

za
200 g crnog pšeničnog brašna
200 g integralnog brašna
250 ml tople vode
2 velike žlice (jušne) maslinova ulja
5 g soli
sjemenke lana i sezama

Priprema

1.

U zdjelici razlomiti germu na komadiće. Dodati žličicu brašna i šećera i preliti s pola dl mlake vode (od ukupne količine vode). Ostaviti neka se diže.

2.

Pomiješati sve suhe sastojke: integralno i crno brašno, sol i sjemenke lana i sezama.

3.

Dodati dignutu germu u suhe sastojke. Uliti 2 žlice maslinova ulja i vodu. Vodu dodavati postupno - ovisno o brašnu, staviti cijelu količinu ili malo manje.

4.

Umijesiti glatko tijesto. Mijesiti rukama 15-ak minuta dok tijesto ne postane elastično i glatko i ne lijepi se za ruke. Oblikovati ga u kuglu, staviti u posudu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti da se diže na toplom 45-60 min.

5.

Kad se tijesto udvostruči u obujmu, premijesiti ga, oblikovati kuglu, premazati vodom da površina postane ljepljiva i posuti sjemenkama sezama i lana. Položiti u kalup za pečenje ili na pleh.

Zagrijati pećnicu na 200°. Ostaviti da se tijesto diže na toplom dok se prećnica ne zagrije. Staviti peći u donji dio pećnice 50-ak minuta.

6.

Izvaditi iz pećnice kad porumeni i zvuči šuplje kad kucnete po dnu kruha.

Zamotati u krpu dok se hladi ako želite mekanu koricu.

Posluživanje

Rezati kruh nakon 30-ak minuta hlađenja.

  • Leb(1)
  • Domaći kruh(1)
  • Hljeb(1)
  • Kruh(1)
  • Hleb(1)

1

Ovakve hlebove bez belog brašna volim! Hvala na receptu, javljam utiske kada isprobam. 😋