Moj profil

Aingemahtes

21
Aingemahtes

Recept iz 1921. godine

Recept iz 1921. godine

Sastojci

1 grincajg (mrkva, korijen peršina i celera)
malo mesa (govedina ili piletina) ja radim sa sojom
može se još staviti, koloraba, slatka repa, zelje, kelj, paradajz
1 luk
Noklice

Priprema

1.

S obzirom da je u originalu recept dosta zbrkano pisan prvo ću dati svoje tumačenje(malo preuređeno), a zatim slijedi recept u izvorniku.

2.

Grincajg i neko meso se kuha kao za govedsku juhu. Kad je skoro kuhano procijedi se i povrće i meso se nareže na kockice. Na malo ulja ili masti prodinsta se glavica sitno nasjeckanog luka i zatim se doda na sitno nasjeckan peršin. U to dodati procijeđenu juhu i narezano povrće i meso (ili komadiće soje već prije prokuhane ako ste vegetarijanac kao ja). U šalici pomiješati dvije žličice brašna s malo vode (to je umjesto amprena) i to dodati u aingemahtes. Karfiol natrgan na komadiće posebno kuhati u slanoj vodi, procijediti i komadiće karfiola dodati u aingemahtes. Kuhati na laganoj vatri i kad prokipi u to žličicom stavljati noklice (jaje, malo ulja i brašno miješati vilicom). Ili može se žemlja narezati na kockice zrestati na malo ulja ili masti, no onda se ona stavlja kad je aingemahtes već na tanjuru.

3.

Original glasi
Kuha se grincajg ko za govedsku juhu i voda se isto uzme i soli se. Jedan sat prije amprena metne se meso unutra, kada je mehko (mekano) onda se dene (stavi) ampren. Tanki ampren kada je žućkasti metne se malo fino kosanog peršina, najprije se metne malo mrzle vode. Ocedi se ona voda što se kuha grincajg u amprenu i kuša (proba) se je li dosta slano, malo se prekipi. Može se metnuti unutra karfiol koji se posebno u slanoj vodi kuha i na komadiće se metne unutra kada je već aingemahtes na amprenu. Može se k tome dodati na kocke rezana ili dugoljasto rezana na masti restana žemlja kada je već na stolu.
slika

Posluživanje

Mislim da neki to varivo danas zovu ujušak. No bez obzira na naziv oni koji vole variva neće se razočarati.

  • Juha(2)
  • Aingemahtes(2)
  • Corba(1)
  • Ajngemahtec(1)

6

Divan recept…!!!

prelepo je !

Podsjetilo me na moju baku koje vise nema :(

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Panzanella juha
coolinarika

Panzanella juha

Recepti koji koriste slične sastojke

popečci od karfiola i krumpira
hanson

popečci od karfiola i krumpira