Moj profil

Ajvarek

10
Ajvarek

Koliko god znam da priprema Ajvara zahtjeva veliku pripremu, strpljenja i vremena, uvijek ga s istom ljubavlju radim...Recept po kojem radim je bakin i provjeren veliki broj puta. 

Koliko god znam da priprema Ajvara zahtjeva veliku pripremu, strpljenja i vremena, uvijek ga s istom ljubavlju radim...Recept po kojem radim je bakin i provjeren veliki broj puta. 

Sastojci

17 kg crvene rog paprike
9 kg patliđana ( ovaj puta stavila koju kg više )
3 l ulja
2 šake soli
2 žlice šećera

Priprema

1.

Paprike oprati i polovicu ( cca 8 kg ) očistiti i prerezati po pola i staviti kuhati u veliku zdjelu proključale vode s 1,5 dcl alkoholnog octa ( dodavati vode i octa po potrebi zbog iskuhavanja). Skuhane paprike staviti u posebnu zdjelu.

Ostatak paprika oprati, osuštiti i staviti cijele na pleh prekriven papirom za pečenje u pećnicu na 200-250 C. Papriku svako malo okretat i izvaditi iz pećnice tek kada je s svake strane pečena. Postupak ponoviti i s cijelim patliđanima. Pečene patliđane i paprike staviti u posebu zdjelu i prekriti vrečicom kako bi se povrće uparilo radi lakšega guljenja. ( kako vadite povrće iz pećnice tako poklopite zdjelu vrečicom ). 

2.

Uparene parike i patliđane oguliti i ostaviti samo meso ( kod paprika izvaditi koštice, kod patilidana skinuti samo koru ). Očišćeno povrće i skuhane paprike staviti u 2 mrežaste vreće i ostaviti preko noći na povišenom mjestu kako bi se dobro ocijedilo. ( svrha cijeđenja je kraće kuhanje ) .

3.

Drugi dan sve dobro samljeti i staviti u veliku zdjelu kuhati. ( 4-5 feferona samljeti s par parika i postepeno dodavati u ajvar i probavati ljutinu ajvara po želji). Prvu litru ulja uliti odmah a kasnije dodavati po potrebi kako se ajvar bude kuhao.

4.

 Pola sata prije kraja kuhanja ajvara dodati sol, šećer i protisnuti češnjak. Ajvar kuham cca 2,5-3 sata uz stalno miješanje. 

5.

Ostatak ulja ( cca o,5 l ) ugrijati i ostaviti na laganoj vatri kako bi uvijek bilo vruće dok punite flašice. Flašice prethodno staviti na 50 C u pećnicu zbog sterilizacije - pazite dok ih vadite van da se ne opećete! Napuniti svaku flašicu, preliti s vrućim uljem i dobro zatvoriti poklopac.

Posluživanje

Moje osnovno posluživanje ajvara je najjednostavnije moguće - na finom friškom ( po mogućnosti domaće napravljenom kruhu) ! 

Dobar tek & uživajte u ajvaru u hladnoj jeseni i zimi ! :) 

5

Ma skuzila sam 🙂 znaci nikada u receptima ne koristiti njihove šake kao mjericu hehe

Ma ja se šalim, moj sin, nećak ili jedan prijatelj imaju šake ko lopate, njihove dvije šake su ti 1 kg soli 👋

Ovisi koliko tko zeli da bude slano... Meni je to okvirno kako ja stavim pa nikad me vazem koliko je to grama :) 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Pindžur pikantni
Miryam

Pindžur pikantni