Moj profil

Arambaši

25
Arambaši

Arambaši sa cool dalmatinijade!

Arambaši sa cool dalmatinijade!

Sastojci

1 kg što krupnije mljevenog miješanog goveđeg,svinjskog i telećeg mesa
1 glavica češnjaka
1 vezica peršina
30 dkg slanine
naribanog oraščića,soli,bibera,vegete
1 kg ribanog kiselog kupusa
2 žlice masti
šuplja goveđa kost
suho dimljeno meso po izboru(rebarca,kobasice,nogice….)

Priprema

1.

Krupno mljeveno meso stavite u veću posudu, dodajte na krupnije sjeckane kapule,češnjak, slaninu i peršin.

2.

Dodajte crvene paprike, oraščića, soli, bibera i vegete.

3.

Dobro izmiješajte i ostavite 20-ak minuta da odmara.

4.

Odvojite listove od glavice, odstranite zadebljanje sa listova i punite ih smjesom.Čvsto ih zamotajte da se ne otvaraju pri kuhanju.

5.

Na 2 žlice masti vrlo kratko popržite 2 češnja češnjaka, dodajte pola kg ribanog kiselog kupusa, malo izmiješajte da kupus primi aromu češnjaka i sklonite s vatre.

6.

Na kupus u sredinu posložite prije prokuhano dimljeno suho meso i šuplju goveđu kost, a oko mesa gusto poredajte arambaše.Prekrijte preostalim ribanim kupusom, prelijte vodom i stavite na lagano kuhati oko 2 sata.

7.

I to je to ! Uživajte!

  • Arambasi(2)
  • GLAVNA JELA meso(1)
  • Ručak(1)
  • Cool-dalmatinijada(1)

31

dodollina,ako si mislila na moj komentar na coolinarikin recept arambašića,u potpunom sam pravu,jer njihov recept nema veze sa arambašićima,a što se tiče komentara ispod agathinog recepta,žao mi je što je to tako protumačeno🙂Naime,oni koji su duže na coolinarici i prate zbivanja znaju da je to bila šala pred"dvoboj"naših arambaša😉E sad,idemo mi na recept🙂Neznam koji je izvorni recept,ja sam radila po receptu moje bake,receptu koji se koristi u mojoj kući već nekih 50-ak godina.Crvenu papriku stavljam da mi arambaši dobiju boju,a ionako ne mijenja ništa na okusuMalo tko na današnje vrijeme sjecka meso ručno,u sinjskim mesnicama se meso za arambaše melje vrlo krupno(imaju samo za arambaše krupna sita).Što se tiče komentara rokogrga,sumnjam da je iz Sinja,jer onda žalibože Gaminih i Dikinih knjiga recepata u kojima je navedeno da se miješa goveđe i svinjsko meso!

Pozdrav🙂

i ja san gledala jednu emisiju o porijtlu sinjskih armbasica ali tu su spomeni da ide kombinacije govedjeg i svinjskog mesa sitno rezanog , sa zacinima i susenim mesom a kad se slaze stavi se uz kiseli ribani kupus domace kobasice i kastradina (suseno ovcje meso) i da ne spominju crvenu papriku....

i danas sam imala priliku provat ih u konobi sta drzi sijani i bili su sa ovcjin meson a uutra meso je bilo sitno rezano....nesto savrseno...

samo ostavljan koment jer ste na receptu druge clanice rekli da to nisu arambasici kako se rade a vidin da ni vi ne radite po izvornom receptu...

bez uvrede

Obzirom da potječem iz stare sinjske familije u kojoj se posebno njeguje ljubav prema arambašima, mogu Vam reći da Vaš recept nema veze s arambašima pošto se meso ne melje nego se sitno sjecka, a najvažnija zamjerka je da u to sjeckano meso NIKAKO, ali baš NIKAKO ne ide SVINJETINA!!! A o crvenoj paprici da i ne govorim! Nazovite bilo kog iz Sinja i pitajte ga u koliko sinjskih jela ide crvena paprika. Stariji sinjani će Vam reći da i ne znaju što je to!

Ovako je ispalo drugima