Moj profil

Arambašići

220 minuta
102

Ove su sarmice manje, često naglašeno začinjene mirisnim začinima – muškatnim oraščićem, klinčićem, cimetom – osobito znane u dalmatinskom zaleđu kao sinjski ili benkovački arambašići, harambašići, a u Hercegovini kao japrak.

Ove su sarmice manje, često naglašeno začinjene mirisnim začinima – muškatnim oraščićem, klinčićem, cimetom – osobito znane u dalmatinskom zaleđu kao sinjski ili benkovački arambašići, harambašići, a u Hercegovini kao japrak.

Sastojci

za
1 glavica luka
2-3 češnja češnjaka
2 glavice kiselog kupusa
1 žlica masti
ovčje suho meso (kaštradina) ili drugo suho meso (rebra, vratina)

Priprema

1.

Mljevenu govedinu (najbolje od vratine) i svinjetinu stavite u zdjelu.

2.

Slaninu sitno nasjeskajte, malo je popecite na tavi, a zatim dodajte nasjeckani luk i dalje pecite dok luk ne postane staklast, pa sve dodajte mesu. Dodajte i nasjeckani češnjak, malo naribana muškatna oraščića, malo cimeta u prahu, tučenih klinčića, papar, sol i jaje.

3.

Masu dobro promiješajte, a ukoliko je suviše tvrda, dodajte malo vode. Zatim uzmite glavice kupusa, odvojite listove, pa sa njih nožem istanjite zadebljale rebraste dijelove ili ih prerežite napola ako su veliki da bi dobili male arambašiće.

4.

Na svaki list stavite žličicu mesne smjese i savijajte arambašiće, počevši od korijena. Krajeve dobro uvijte kako se pri kuhanju ne bi odmotali.

5.

Na dno posude stavite mast i položite preostale listove kupusa, pa po njima tijesno posložite arambašiće.

6.

Između arambašića stavite kuhati komad suhog mesa (kaštradine ili drugog). Nalijte dovoljno vode da sve pokrije, poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 3 sata.

7.

Za vrijeme kuhanja ne miješajte, već samo povremeno potresite posudu.

Posluživanje

Poslužite uz narezano kuhano meso.

Savjet

Deblje dijelove listova kupusa malo potucite batom za meso.

Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Jelo ohladite, stavite u manje posude s poklopcem ili vrećice i zamrznite.
Odmrzavanje: Ostavite da se odmrzava nekoliko sati u hladnjaku, a zatim ga lagano zagrijavajte u posudi s malo vode.
Trajnost: do 60 dana.

  • Sarma(3)
  • Cool-isprobano(1)
  • Zima(1)
  • Mast(1)
  • Sarmice-arambasici(1)
  • Slana-jela-mljeveno-meso(1)
  • Govedina(1)
  • Glavno jelo varivo(1)
  • Slanina(1)

14

Ispravak za sve one koji zovu Arambašiće "Sarme" ili "Sarmice", Arambašići i Sarme su dvi različite spize, također Arambašići su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske (:

Moja pokojna baka, Kaštelanka, pravila jw arambašiće  od blanširanog slatkog kupusa, i izmeđju stavljala kiseli ribanac. Koliko pamtim, i druge su žene stare isto radile.

Najbolja sarma koju sam probala.