Moj profil

Baharat začin

5 minuta
45
Baharat  začin

Ovaj turski začin mi je bio potreban za jelo koje ću da pravim ali nemam začin, internet je tu i našla sam ga i napravila sama.

Ovde vidim da mnogi pripremaju turske recepte, pa možda vam zatreba ovaj začin, napravite ga sami..jer mahom, pojedinačne začine možemo kupiti svuda.

Ovaj turski začin mi je bio potreban za jelo koje ću da pravim ali nemam začin, internet je tu i našla sam ga i napravila sama.

Ovde vidim da mnogi pripremaju turske recepte, pa možda vam zatreba ovaj začin, napravite ga sami..jer mahom, pojedinačne začine možemo kupiti svuda.

Sastojci

1 kašika mlevenog cimeta
1 kašika mlevenog muškatnog oraha
1 kašika mlevenog korijandera
1 kašika mlevenog cumina
2 kašike sitno izmrvljene suve nane
2 kašike sitno izmrvljenog suvog origana
1 kašika sitno samlevenog bibera
4 sitno izmrvljenih listova lovora
1 kašičica samlevenog zrna komorača
1 kašičica mlevenog klinčića
1 kašičica samlevenog zrna slačice / gorušice

Priprema

1.

Prvo pripremiti sve začine, i kako ih merite, tako ih stavljajte u jednu veću zdelicu.

Na kraju izmešajte sve zajedno, sipajte u teglicu i čuvati na tamnom i suvom mestu. 

Po želji, suvu nanu, lovorov list i origano možete samleti u malom mlinu, ja nisam, nego sam, stavila u kesu i sve smrvila sa oklagijom.

2.

Ovaj začin možete koristiti za mariniranje povrća, mesa i u raznim jelima.

Koristiti ga onako kako vi volite.

  • Začini(3)
  • Ostalo(1)
  • Zacin(1)

6

Aleksandra, ja nekad i samlevene  začine kratko propržim na suvom tiganju, onda dodajem ulje i ostalo, čak i u ulju ih nekad malo propržim..inače ja obožavam začine i nema taj začin koji ne volim.

Zvala Zorice na odgovoru. Sad u aprilu ovde u Mantovi imamo tvz. Evropski sajam hrane i ima jedan dečko koji prodaje raznorazne začine. Prodaje pravi zatar začin, to sam proverila kod mog druga koji je iz Tunisa, pa ću kod njega potražiti. Beograd i put je za sada daleka budućnost, ne znam kada ćemo tamo. U svakom slučaju dobro je znati da može malo pre mlevenja i da se proprže začini. To mi je novost.

Draga Aleksandra, pošto sam ovo napravila u većoj količini, sve sam začine imala već u kući i svi su bili već samleveni, tako da sam ih samo izmešala. 

Ja imam električni mlin za kafu, koju koristim za mlevenje začinskih biljkica i sve tu meljem što mi je potrebno od začina.

Inače se slažem sa vsevem da se mnogi začini prvo malo isprže na suvom tiganju pa onda samelju, ponekad tako radim, ponekad ne, zavisi u kom sam raspoloženju😀 i koliko vremena imam i definitivno je razlika u ukusu, ali može da prođe i bez toga.

Vsevem, hvala ti na odgovoru a tebi Aleksandra bih preporučila da pogledaš u nekoj prodavnici začina za cumin ili, kad odeš u Beograd, tamo ima kuća začina, u kojoj možeš svašta da kupiš.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)