Moj profil

Bakalar in bianco…

120 minuta
174

Onog trena kad san jubav tvoju kuša...
nisan zna da bit će to za život cili...
da će u dnu mene svitliti zauvik...
jedno nebo koje više se ne dili...

Sveg san se boja, nazad san biža...
kada san triba naprid ići...
sve bi ti reka’, ma ne znan kako...
ne more more stati u riči...

Oprosti mi, iz duše te molim...
šta nisan zna kako da volim...
šta nisan zna di triba ići...
i kako jubav metnut u riči… (Đ.Stipaničev i klapa Dalmati)

Onog trena kad san jubav tvoju kuša...
nisan zna da bit će to za život cili...
da će u dnu mene svitliti zauvik...
jedno nebo koje više se ne dili...

Sveg san se boja, nazad san biža...
kada san triba naprid ići...
sve bi ti reka’, ma ne znan kako...
ne more more stati u riči...

Oprosti mi, iz duše te molim...
šta nisan zna kako da volim...
šta nisan zna di triba ići...
i kako jubav metnut u riči… (Đ.Stipaničev i klapa Dalmati)

Sastojci

za
300 g krumpira
6 - 7 češnja češnjaka

Priprema

PRAVE RIČI
1.

Dan prije kuhanja sušeni bakalar prerežite na nekoliko dijelova i stavite ga namakati u hladnu vodu. Pustite ga tako 24 sata uz mijenjanje vode svaka 4 sata.

2.

Drugi dan zadnji put promijenite vodu, malo je posolite i stavite kuhati bakalar. Bakalar se kuha toliko dugo dok nije sasvim mekan, ali se ne smije raspadati. Ako tijekom kuhanja voda ishlapi, dodajte je toliko koliko je potrebno da vam riba ne ostane "na suhom".

3.

Vodu u kojoj ste kuhali bakalar ne bacajte, već u nju stavite kuhati krumpir u kori koji ste prethodno dobro oprali.

4.

Dok se krumpir kuha vi očistite bakalar od kostiju i kože. Očišćene komade bakalara stavite u multipraktik. Češnjak koji ste prije toga sitno nasjeckali dodajte bakalaru.

5.

Zatim bakalaru dodajte oguljeni i narezani kuhani krumpir i sve stavite u posudu multipraktika. Uključite multipraktik, u početku će slabo sjeckati jer je smjesa gusta i teška, no zato malo pomalo (kao kad pravite majonezu) dolijevajte maslinovo ulje.

6.

Isključite na trenutak multipraktik i pustite ga da se ohladi, zatim dodajte sol, papar i peršin.

7.

Ponovo uključite multipraktik, pustite ga da miješa dok ne dobijete kremastu strukturu smjese. Ne smijete dodati premalo maslinovog ulja, kako bakalar in bianco ne bi bio presuh, a ne smije se ni pretjerati s maslinovim uljem kako njegov intenzivan okus ne bi "nadjačao" okus bakalara.

8.

Gotovi bakalar in bianco stavite u posudu u kojoj ćete ga poslužiti i prekrijte ga folijom kako se gornja površina ne bi osušila.

Posluživanje

Poslužite ga u fine porculanske zdjelice i ukrasite svježim listom peršina i maslinom. Uz bakalar in bianco poslužite domaći kruh ili prepečenac i fino bijelo vino.

Savjet

Pripremljeni bakalar držite u hladnjaku pa će potrajati i nekoliko dana.

Naše none (bake) bakalar in bianco pravile su na duži i mukotrpniji način… Sve se radilo ručno…Lupale ga, miješale, miješale i miješale… Danas nam je taj proces skraćen zahvaljujući svim čudima tehnike…

Bakalar in bianco je posebna delicija u kojoj treba znati uživati…

  • BAKALAR(15)
  • Riba(5)
  • Namaz(2)
  • Bakalar-pasteta(1)
  • Stari recepti(1)
  • Predjela-riba(1)
  • Clean-eating(1)
  • Morska riba(1)
  • Rijeka(1)

74

#72 Nemamo mi gospodine dragi ni čvrstine u rukama, a niti volje, još manje potrebe raditi na način naših predaka. Sjećam se da je moja mama u vrijeme dok sam bila klinka, miješala žumanjke i ulje u majonezu kao luda, ruke su joj otpadale. A onda je došao mikser. Također se i roba prala na ruke, lupalo njome po kamenju i ispiralo u 3 mrzle vode. Potom dobro žmikalo. Onda je netko izumio perilicu robe. Ja osobno vjerujem da je roba oprana na način moje prabake bolje oprana ali i dalje koristim perilicu.

Poštovana, žao mi je što vam ne odgovara moj recept ali lako ga je zaobići.Čemu gubiti vrijeme na komentare. Ja znam kako se radi bakalar po starinski iako to nije po dalmatinski. Moj nono je talijana i jedino što smo malo ubrali je ono silno i dugotrajno mlaćenje palentarom. Tko Vama brani da ga upravo tako radite? Ugodan dan i sretan i blagoslovljen Uskrs Vam želim

Kakav multipraktik , pa da vas vide stare spličanke ili Korčulanke streljale bi Vas !!! 🙂 , inaće recept je ok ali obvezno bez ikakvih mixera i multipraktika bakalar se sa svim zacinima očišćen trese ( šejka )u vatrostalnoj zdjeli  s poklopcem sa tekučinom( jedna do dvije kacijole tekučine )   u kojoj se kuhao  i naravno maslinovim uljem dok ne dojde u kompaktnu masu  i onda se naknadno po vrhu  ponovno stavlja peršin i  češnjak i obilno maslinovog ulja  i pusti da odstoji petnaestak minuta  , to je prava receptura Bakalara na bijelo  ala Bianco !

U Slast !

Ovako je ispalo drugima