Moj profil

Bakalar na tradicionalan način

21

Ovaj recept nije moj, dobio sam ga. Pripremao samm ga i mogu reč da je izvrstan. Kako dolaze blagdani ovaj će vam recept zasigurno dobro doć. Evo male nadopune kada sam ga radio drugom prilikom.

Ovaj recept nije moj, dobio sam ga. Pripremao samm ga i mogu reč da je izvrstan. Kako dolaze blagdani ovaj će vam recept zasigurno dobro doć. Evo male nadopune kada sam ga radio drugom prilikom.

Sastojci

1 dcl maslinovog ulja (s mirisom maslina)
1/2dcl vinske kvasine ili vina
30 dkg kuhane oguljene rajčice može pelat
1 manja vezica peršina
2 grančice ružmarina
5 dkg soljenih kapara
1 dl crvenog vina ili kvasine vinske
200 gr škampi

Priprema

1.

Bakalar močimo dva dana. Svaki dan promijenimo vodu. Ja radim tako da bakalar lagano prokuham samo da bi mogao ogulit njegovu kožu odnosno oćistit ga i odvojit od kostiju. Nakon toga ga skuham da upola bude gotov, izvadim iz posude u kojoj se kuhao i vodu stavim sa strane u kojoj se kuhao. Zašto bacam prvu vodu u kojoj se malo kuhao?. Pa zato što je, dok je došao do nas bio u raznim skladištima, po rukama. Ta mi prva voda ništa ne znaći jer i druga voda ima intezivni okus bakalara. Sada uzmem glinenu posudu, može i vatrostalna staklena posuda, i premažem je uljem. U tako namazanu posudu posložim red krumpira izrezanih na ploške, pa red ribe zatim par izrezanih kolutova crvenog luka i tako dok ima namirnica. Na svaki red stavimo malo papra, soli, češnjaka, maslina, peršinovog lista i kapara. Sve to zalijemo sa (drugom) vodom u kojoj se kuhao bakalar pa na vrh svega složimo rajčice izrezane na ploške, crveni luk izrezan na kolutove i malo crnih maslina. Jelo stavimo u pečnicu i držimo u pečnici na 160 stupnjeva oko jedan sat. Nakon toga izvadimo bakalar iz pečnice i dolijemo vino ili vinsku kvasinu, ja sam stavio vino, to mi je bolje. Zapečemo sve još pola sata na 180 stupnjeva. Rađe provjerit kako je zapečeno nego se uvijek oslanjat na sat.

2.

Zbog dopune receptu škampi se stave prilikom slaganja redova ribe i krumpira, svježi naravno.

  • BAKALAR(6)
  • Bakalar-ala-brudet-zapecen(1)
  • Bakalar-brudet(1)
  • Zapeceni-bakalar(1)

14

obozavam sve sastojke ovde ,a izgled je fenomenalan.10+++

vec sam prije tagirala recept, a sad se vracam nakon sto sam vidjela fotku :) izgleda turboslasno!

Bakalar se kod mene doma isključivo pravi na bianco ali trebalo bi ga probati i na ovaj način… Vjerujem da je jako fino…

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)