Moj profil

Baklava

40 minuta
27
Baklava

Najjednostavniji kolač iz mog kraja...

Najjednostavniji kolač iz mog kraja...

Sastojci

za
SASTOJCI
0,5 kg kora za pite i savijače
250 g margarina
AGDA
1 l vode
80 dkg šećera

Priprema

1.

U tepsiju veličine rola složite 2 kore, pospite ju mljevenim orasima. Dalje slažite po jednu koru i svaku pospite orasima. Na kraju završite samo sa dvije kore.

2.

Razrežite baklavu po želji (kocke, trokutove..) i zatim prelijte sa vrućim otopljenim margarinom. Uključite rol na 180 stupnjeva i kada se zagrije stavite peći 30 minuta.

3.

Pečenu baklavu izvadite iz rola i prelijte sa prethodno skuhanom i rashlađenom agdom. Baklavu poklopite sa laganom tacnom kako se listovi ne bi uvili prema gore.

4.

Agdu stavite kuhati prvu, odnosno stavite ju neka kuha, i onda krenite slagati baklavu, kako bi odnos vruće baklave i agde bio najbolji. Priprema se da se u lonac stavi voda i šećer, te na pola prerezan limun. Kada se šećer istopi i još malo sve proključa agda je gotova.

5.

Osim slaganja baklave kora na koru, možete ju raditi kao male roladice na način da cijelu koru pospete mljevenim orasima te zarolate, i na kraju sve izrežete na željenu veličinu. Ostala procedura je jednaka. 

Posluživanje

Probajte baklavu i sladoled. Moji svekar i svekrva vole takvu kombinaciju.

  • Klava-ba-is(1)
  • Baklava-pr(1)
  • BAKLAVA(1)
  • Klava-ba(1)

15

Lepo lepo :)

Evo ovo je uistinu moja baklava, došla na red da ju napravim, i vjerujem da je bolja slika mog originala nego kopije. Nadam se da su svi sada zadovoljni 🙂

Hvala Filter160👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Baklava sa suhim sljivama
mama1

Baklava sa suhim sljivama