Moj profil

Baš prave krofne :)

187

Ono što je najvažnije za ovaj recept jeste da ne žurite kada pravite krofne, jer onda neće biti "baš prave". Ako vam kažem da sam iskustvo i "male tajne velikih majstora" sticala u miloj mi Vojvodini, jasno će vam biti zašto se ne žuri. Dakle, "natenane" i sve će biti u redu. A, recept je, priznaćete, krajnje jednostavan.

Ono što je najvažnije za ovaj recept jeste da ne žurite kada pravite krofne, jer onda neće biti "baš prave". Ako vam kažem da sam iskustvo i "male tajne velikih majstora" sticala u miloj mi Vojvodini, jasno će vam biti zašto se ne žuri. Dakle, "natenane" i sve će biti u redu. A, recept je, priznaćete, krajnje jednostavan.

Sastojci

400 ml mlijeka
400 ml vode
2 kesice suvog kvasca ili 1 kocka sirovog
3 kašike šećera
1 kašičica soli
7 kašika ulja
3 žumanceta
oko 1,5 - 2 kg brašna
za posipanje prah šećer
mast ili ulje za prženje

Priprema

1.

Mlijeko i vodu malo ugrijati, tek toliko da nisu potpuno hladni. Kesicu kvasca pomiješati sa kašikom šećera i malo toplog mlijeka, te ostaviti par minuta da nadođe. Pomiješati mlako mlijeko i vodu, dodati rastopljen kvasac, 7 kaš. ulja, 2 kaš šećera, 1 kašičicu soli i 3 žumanceta i postepeno dodavati brašno. Polako mijesiti tijesto dodavajući brašno pomalo. što se duže mijesi, biće ljepše. Kada dobijemo glatko tijesto, takvo da se pri mješenju sama formira lopta, a ivice posude su čiste, tada je tijesto spremno da nadolazi. Pokrijemo ga čistom krpom i ostavimo sat-dva.

Nakon tog vremena, kada se otprilike udvostručilo, premijesimo ga lagano, razvijemo na debljinu otprilike 1,5-2 cm i vadimo krofne čašom ili okruglim kalupom prečnika otprilike 6-7 cm. Krofne redamo na propremljenu površinu i prekrijemo ih čistom tkaninom. Ponovo ih ostavimo da nadolaze bar pola sata-sat. Nakon toga, mast ili ulje ugijemo na tihoj vatri i redamo krofne tako da strana koja je bila gornja sada ide okrenuta ka dole, dakle na ulje, odnosno mast. U zavisnosti od prečnika šerpe u kojoj ih pržite treba redati onoliko krofni koliko može da stane da normalno "dišu" a ne da im bude tijesno. Ako se ne prevrnu same (neće svaki put) prevrnite ih viljuškom na drugu stranu kada lijepo porumene. Gotove vadite na tanjir obložen papirnom salvetom i nakon par minuta ih već možete uvaljati u prah šećer sa dodatkom vanilinog.

Prema ukusu, možete ih puniti džemom, čokoladom ili nekim filom.

Prijatno! :)

  • Krofne(10)
  • Krafne(3)
  • Krofni(2)
  • K-krofneee(1)
  • Krafne-i-fritule(1)
  • Karneval(1)
  • Probati(1)
  • To try(1)
  • Kkrafne(1)

37

OVO JE RECEPT ZA NEKE OSREDNJE MEKIKE A NE KROFNE. I da se ne lažemo sa kojekakvim utiscima da su super.... vidi se i po objavljenim fotkama onih koji su isprobali. Recept se piše sa tačnim merama, a ne koliko treba imati u zalihama (1,5 - 2kg brašna ) pa da se nađe. Ocena  je debela - 0 probano ....katastrofa, a kada nađem vremena, objaviću idealan recept zaista kao najbolji, objavljen baš ovde na coolinarci , trenutno se negde zagubio, zato je ova glupost i probana. Iluzorno je samo hvaliti nekog zbog neke stare slave, kada zaista recept nema blage veze sa onim što bi trebalo da i predstavlja.

upravo čekam da nadođe, inače sam ih već pravila po tvom receptu i svi se slažu da su o d l i č n e!!!

Evo slike nakon godinica par, nikako uslikat kad brzo nestanu....pozdrav

Ovako je ispalo drugima