Moj profil

BELI MAK lepotan sa mlaćenicom i rizinim brasnom

120 minuta
17

Mnogo beline, snega, zima je, praznici na pomolu, mora se na sto izneti blagdanski beli hlebni venac da kuća bude svečanija a trpeza zdravija... Mak, mlaćenica, malo pirinčanog brašna.... Uživajmo❤️

Mnogo beline, snega, zima je, praznici na pomolu, mora se na sto izneti blagdanski beli hlebni venac da kuća bude svečanija a trpeza zdravija... Mak, mlaćenica, malo pirinčanog brašna.... Uživajmo❤️

Sastojci

za
120 g pirinčanog tj rižinog brašna
Po izboru.barr dve vrste..400g brašna po izboru
50g maka u zrnu, nemlevenog
So, šećer, kvasac kesica
3dl mlaćenice
Malo toplog mleka i šećera za kvasac

Priprema

Sneg je beo napolju mnogo ga ima,zabelio,dolazi najveci praznik i nova godina,pa sam pod inspiracijom trenutka ukljucila rernu i eto...
1.

Zimska idila I praznično zahuktavanje, naterase i moj kvasac da se brzo razbukta i digne, uzela sam pirinčano brašno, dodala još belog  htela sam da ovaj Hlebić bude beo sa zrncima nemlevenog maka , dakle ,pun tačkica koje se šepure u belom preseku na šnitama.. Ah, divota..  

2.

Mlaćenicu napravite sami sa mlekom i malo limuna ili sirceta ,imate odlican recept.. dodajte sve po redu i malo psilijuma i semenke suncokreta ako volite,ja sam samo mak u testo.

Ostavite testo da stoji dovoljno dugo na toplom,malo je mekanija masa,tako treba i premazite ga odozgo  otopljenim puterom  obilno kad ga stavljate u kalup..

Ispecite ga u svom omiljenom kuglof pekacu ili mu dajte oblik srca ,bice jednako lep.

Na 200 celzija sam ga pekla prvih 15 minuta,da se lepo podigne,pa sam smanjila na 15o i bio je brzo gotov,ne vise od 45 minuta,moja rerna tako radi,vi znate vasu..

.

3.

Kada se malo prohladi u zatvorenoj rerni,izvadite ga i opet premazite  sa ostatkom otopljenog putera da bude zuckasta korica i da je podatno meka,pirincano brasno voli vlagu,umotajte bebicu i  neka zasija na trpezi  svecanoj..

Posluživanje

sretni praznici drage moje <3

Ovaj mak lepotan zablistace a i vi sa njim <3

  • Hleb-domaci(1)
  • Kruh-od-vise-vrsta-brasna(1)
  • Mlacenica(1)
  • Kuglof-slani(1)
  • Mak-u-zrnu(1)
  • Kruh(1)
  • Mak(1)
  • Rizino-brasno(1)
  • Kruh i peciva(1)

33

❤️❤️

cmokicaaaa šefice moja blue))

Naš dve blue talasne hehe❤️❤️