Moj profil

Beli sir sa začinima

16

Recept za pripremu ljutog belog sira u domaćinstvu. Umesto ljute paprike, može se začinjavati i biberom, origanom, ruzmarinom, mlevenim ćumurom od bukovog drveta, mlevenim kimom i tako dalje, po ukusu i trenutnom raspoloženju. Karakteristika ovog sira je da, za mesec dana stajanja u salamuri, dobija ukus zrelog belog sira a da ne bude kiseo. Može se koristiti već posle sedam dana boravka u salamuri.

Recept za pripremu ljutog belog sira u domaćinstvu. Umesto ljute paprike, može se začinjavati i biberom, origanom, ruzmarinom, mlevenim ćumurom od bukovog drveta, mlevenim kimom i tako dalje, po ukusu i trenutnom raspoloženju. Karakteristika ovog sira je da, za mesec dana stajanja u salamuri, dobija ukus zrelog belog sira a da ne bude kiseo. Može se koristiti već posle sedam dana boravka u salamuri.

Sastojci

5 litara pasterizovano kravlje mleko (2,8 % m.m.)
po uputstvu sirilo/maja
20 g tucana ljuta paprika
10 g mlevena ljuta paprika
po ukusu kuhinjska so

Priprema

1.

Podgrejati pasterizovano mleko da bude mlako. Skinuti posudu sa štednjaka. U mlako mleko sipati sirilo/maju, u količini kako je napisano u uputstvu za upotrebu. Promešati i ostaviti 3/4 sata da se oblikuje gruš. Zatim iseći gruš tankim drvenim štapićem, uzduž i popreko, na kocke veličine 1x1 cm. Blago promešati drvenom varjačom i ostaviti da stoji još pola sata.

2.

U cediljku postaviti gušće tkano tanko laneno/pamučno platno ili dva sloja pamučne gaze. Cediljku staviti na lonac zapremine 5 litara.

Šupljikavom kašikom zahvatati gruš i polako ga sipati u cediljku. Pustiti da se jedan sat cedi surutka. Potom, drvenom varjačom lagano promešati gruš, svejednako dodajući željenu količinu začina ili mešavine začina.

Od platna oblikovati vreću sa grušem i obesiti je na štap. Ispod postaviti posudu u koju će, samopresovanjem gruša, kapati ostatak surutke sledećih šest sati.

Zatim, vreću sa grušem (koji se sada naziva gruda), neotvorenu, postaviti u šupljikav kalup (postavljen iznad pogodne posude) i opteretiti širokim tegom mase 2,5 kg. Tako neka stoji sledećih dvanaest sati. (Ukoliko se želi dobiti suvlji sir, tada se, povremeno, rukom pritisne postavljeni teg.)

3.

Sledećeg dana skinite teg sa sira, izvadite ga iz kalupa i odmotajte platno. Sir isecite na kriške, složite ih u posudu, soleći krupnom solju svaki red. Posoljeni sir prelijte prethodno kratko prokuvanom i ohlađenom surutkom.

4.

Sačuvajte preostalu surutku i koristite je svaki dan kao ohlađeni, okrepljujući, proteinsko-mineralno-vitaminski napitak.

5.

Svake sedmice odlijte tečnost iz sira i nalijte novu, prethodno prokuvanu, ohlađenu salamuru sa 10 % kuhinjske soli. Sir neka zri prema potrebi.

6.

Randman/prinos sira, od 5 litara mleka, kreće se u rasponu od 715-850 g, što zavisi od dužine zrenja i mase tega tokom presovanja.

Posluživanje

Ovaj sir služi se kao sveža gruda pomešana sa pavlakom (kao namaz na hleb) ili kao pita sa sirom. Zreliji sir se seče na kocke i služi kao hladno predjelo na ovalu sa suhomesnatim đakonijama.

  • Sir(3)
  • Homemade(1)
  • Sir-sa-zacinima(1)

3

Sir, pripremljen sa sirćetom, dosta je suvlji nego prikazan (samim tim mu je i prinos niži). Međutim, on je kvalitetniji jer u sebi sadrži i sve druge sastojke koji, inače, ostaju u surutki (znači, kod proizvodnje ovog sira nemamo surutku).

U sezoni muže koza nekoliko puta pripremim i sir od nepasterizovanog mleka. Koristim uobičajenu maju mikrobiološkog porekla. Tekstura sira je nežna, iako su kriške normalno tvrde i lepo se održavaju u salamuri i 5-6 meseci (kako protiče vreme, sir postaje sve pikantniji).

Da naglasim, u mome kraju surutka od kravljeg i kozijeg mleka ima istu cenu kao i puno mleko navedenih vrsta preživara.

Nisam radila ovako u salamuri, ja sam radila sir sa octom, ovo mora biti super!😋

Sir pravim od mleka sa 3,5% mm,2,5 dl kisele pavlake i 5 kašika belog sirćeta.Najsličniji je sremskom  i od 2 l mleka dobijem oko 66 gr. sira.Probala sam i sa majom,ali mi nije isti ukus.A i ne smem da solim .Žao mi je što ne slikam moje improvizacije sa ceđenjem sira.

Da li si probao sa kozijim mlekom iz radnji,može li se nešto napraviti? 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)