Moj profil

Bjela boranija za zimu

49

Poslednih nekoliko godina boraniju spremam na ovaj nacin tako da u zamrzivacu ne stavljam. Ukusna je ,a i spema se veoma brzo.Probajte,svidece vam se….

Poslednih nekoliko godina boraniju spremam na ovaj nacin tako da u zamrzivacu ne stavljam. Ukusna je ,a i spema se veoma brzo.Probajte,svidece vam se….

Sastojci

Sastojci
1 kg bjele boranije/moze i ona zelena,koju ja posebno volim/
2-3 srednje velicine rajcice/paradajz/
5-6 srednje velicine sargarepe
po potrebi soli
3-4 staklenke
po potrebi vode

Priprema

1.

Boraniju ocistite i narezite na velicinu koju zelite, pa je hladnom vodom operite i ostavite da se malo ocedi.

2.

paprike operite i narezite na zeljenu velicinu

3.

isto uradite i sa rajcicom

4.

Bjeli luk ocistite pa i njega narezite na zeljenu velicinu

5.

Sargarepu ocistite i narezite na kolutove.

6.

Ciste i suhe staklenke napunite sa boranijom na pola i dodajte po pola od naseckanog povrca u svaku staklenku.Zapocnite sa paprikom, rajcicom, sargarepe pa na kraj dodajte bjeli luk.

7.

Staklenku dopunite sa boranijom ,pa opet poredzajte povrce.

8.

Posolite pa dodajte jos malo boranije kako bi se staklenka dopunila staklenku napunite sa vodom/daostane oko 1-2 sm. prazan prostor/ ,zatvorite sa limenim poklopcem sa navojom.

9.

U duboki lonac ,na dno stavite platnenu salvetu, pa poredzajte staklenke/vodite racun da se staklenke ne dopiru jer vam mogu popucati tokom varenja/,prelijte ih sa vodom-hladnom i prekrijte sa platnenom salvetom kako bi tokom varenja sva para kruzila oko njih, a i da nebude gubitak toplote.

10.

Lonac stavite na vatri/u pocetku moze malo jaca sve dok ne prokljucaju/ i kada prokljuca ostavite da vri jos 1 cas pa isklucite vatru. Ostavite da se malo ohlade.

11.

Skuvane staklenke izvadite iz lonca i poredzajte na platnenoj krpi sa poklopcima nadole/prikazujem sliku bamje jer boraniju nisam slikala

12.

Ovo radim kako bih bila sigurna da su svi poklopci dobro zatvoteni/ako staklenka nije dobro ohladzena pri okretanju moze da se desi da se pojavi voda, ali posle celosnog ohladzenja ona se povuce -u staklenki se stvara vakun sa hladzenjem i povlaci sredinu poklopca unutra ,tako da se staklenka zatvori /.Ako i poslije ohladzenja na krpi ostaje vlazna mrla, tu staklenku upotrebite sto brze jer zimu nece da doceka onako kako sto treba/ukuseli se/

Posluživanje

Ovako pripremljena boranija,a i neko drugo povrce, moze da se sluzi i kao salatica u kiselo vrhnje

  • Zimnica(9)
  • Zimnica-mahune(2)
  • Juhe, Umaci, Salate, ZIMNICA(1)
  • Http-wwwcoolinarikacom-tag-sonjapoposka-isprobano-(1)
  • Home made(1)
  • Zimnica-ana(1)
  • Zimnica-slana-mahune(1)
  • Mahune-zimnica(1)

16

najbolje da je upotrebis sto pre.

ove u kojima su bili mjehurići sam potrošila ima jedna kojoj je voda malo na dnu mutna i pokušavam je otvoriti rukama i ne mogu. da je ponovo prokuham ili upotrijebim odmah

tako je... Voda treba da je bistra , mehurici su znak da to nije uredu, a ono za povrce je stvar ukusa ,moze samo boranija i malo soli.  

Ako ti se pojave mehurici  ili voda postane mutna ,to je tako jer najverovatnije nisu tegle dobro zatvorene, poklpci nedihtuhu dobro zato se javljaju mehurici .

Ovako je ispalo drugima