Moj profil

Božićni džem od suhih smokava

46
Božićni džem od suhih smokava

Nastao od predivnih domaćih smokava iz doline Neretve. Bit će podijeljen kao Božićni dar. Mirisni sastojci u gotovom džemu nisu dominantni (pogotovo rakija), ali mu daju lagan poseban ''štih''.

Nastao od predivnih domaćih smokava iz doline Neretve. Bit će podijeljen kao Božićni dar. Mirisni sastojci u gotovom džemu nisu dominantni (pogotovo rakija), ali mu daju lagan poseban ''štih''.

Sastojci

150 g grožđica (najbolje onih kvalitetnih žutih, tj. zlatnih)
700 ml vode
200 ml rakije
3 cijela rogača
2 štapića cimeta
1 mirisni domaći limun (ili drugi domaći citrus)

Priprema

1.

Pišem kako sam ja pripremila ovaj fin i mirisan džem, točne količine i postupke, jer mi se čini da je ispalo vrlo dobro. Vi slobodno varirajte ''po osjećaju''.

2.

Smokvama odrežite peteljke i narežite ih na četvrtine. Stavite ih u lonac u kojem ćete kuhati džem, dodajte grožđice, rakiju, rogač, cimet i lovorov list pa prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite stajati preko noći.

3.

Sljedeći dan stavite da zavrije pa smanjite vatru. Kuhajte poklopljeno (da ne izgubite tekućinu u ovoj fazi) na laganoj vatri oko 1 sat. Nije potrebno miješati.

4.

Otklopite, povadite rogač, cimet i lovorov list te usitnite štapnim mikserom.

5.

Dodajte šećer te naribanu koricu i sok jednog limuna.

6.

Kuhajte (ili pecite, kako se kaže za ovaj postupak) otklopljeno dalje na laganoj vatri oko 1,5 sat. Stalno pomalo miješajte. Klasika... dok se ne počne lijepo sjajiti i ostajati trag za kuhačom na dnu lonca.

7.

Punite u sterilizirane staklenke. Džem je gust, morate puniti žlicom i dobro njome ''pogurkati'', samo protresivanje staklenke vjerojatno neće biti dovoljno da sve sjedne na mjesto, bez mjehurića zraka.

Posluživanje

Mašti na volju! Prijedlozi dobrodošli.

  • Smokve(4)
  • Zimnica(3)
  • Džem(2)
  • Jam(1)
  • Cool-isprobano(1)
  • Marmelade-dzemovi(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Suhe smokve(1)
  • Marmelada(1)

3

Puno hvala tebi Lilly na povjerenju, a posebno na predivnoj fotki koju si vezala uz ovaj recept.

mmmmmmmmmmm 🙂... samo sam malo smanjila smeđi šećer jer su mi smokve i grožđice već dosta slatke... i stavila sam rakiju u kojoj se već duugo močio rogač... Hvala za COOL receptić! 😉

Izgleda mi odlično, sviđa mi se što može da se pravi preko cele godine 🙂 Bravo!

Ovako je ispalo drugima