Moj profil

Breskve u šečeru

173

Ako imate višak bresaka i ne znate što sa njima evo jedan interesantan način ukuhavanja. Pasteriziraju se samo sa šečerom i krajnji efekat je slatko voće kojeg možete upotrebljavati u raznim štrudlama,pitama kolačima...ili jednostavno uz sladoled. Kako fino je na tanjuriću...2 polovine breskve i par kuglica sladoleda...mmmm savršeno.

Ako imate višak bresaka i ne znate što sa njima evo jedan interesantan način ukuhavanja. Pasteriziraju se samo sa šečerom i krajnji efekat je slatko voće kojeg možete upotrebljavati u raznim štrudlama,pitama kolačima...ili jednostavno uz sladoled. Kako fino je na tanjuriću...2 polovine breskve i par kuglica sladoleda...mmmm savršeno.

Sastojci

Breskve koliko god želite ili imate
3 žlice šečera u svakoj tegli
puno tegli
visoki duboki lonac,voda i jedna krpa

Priprema

1.

Tvrđe breskve operite, oljuštite i prepolovite na polovine ili na četvrtine.

2.

Posložite breskve u čiste i pasterizirane tegle koje ste prethodno oprali i sagrevali na 50 stepeni u pečnici.Tegle ohladite i onda ih punite do trećine visine, zatim pospite punu žlicu šečera, posložite do vrha ostatak breskvi i pospite 2 pune žlice šečera.Dobro zatvorite poklopcima.

3.

U visoki i široki lonac, stavite na dnu krpu i dolijte hladnu vodu.Posložite tegle koje ne smeju da se dotiću jedna druge.Voda mora biti visoka do grla tegli.Pošto tegle nemaju unutra vodu i su lagane možda će vam se dignuti nagore, zato ih pritisnite sa nekom posudom sa vodom da ih drži i da ne plutaju.

4.

Kuhajte dok zavri voda, i zatim kuhajte ih još 10 minuta.Isključite ringlu, poklopite posudu poklopcem i ostavite ih da se tegle same ohlade u vodi.

5.

Kad punite tegle, napunite sve praznine sa breskvama i fino ih pritisnite da ih dođe što više unutra, jer posle ukuhavanja se količina smanji na 2/3 tegle.

Posluživanje

Možete upotrjebiti breskve,marelice,kruške,šljive,trešnje,bobičasto voće.Ovako pasterizirano voće vam može stajati i do sledeće sezone.

Breskve možete kuhati i narezane na pola, takve su fine za prilog uz sladoled. A ako ih narežete na četvrtine onda ih možete upotrebljavati kao nadjev za štrudle, pite, savijaće , za deserte u čaši, itd.Ovakav način pripremanja je ukusniji od kompota.

Izvor recepta je sa stranice Kulinarika.net.

  • Zimnica(10)
  • Zimnica slatka(8)
  • BRESKVE(8)
  • Voce-u-seceru(2)
  • Zimnica-blaga(1)
  • Kompot(1)
  • Zimnica-voce(1)
  • Zimnica-pasterizirano-voce(1)
  • Pasterizirano-zimnica(1)

30

ja gledam i ne mogu da se načudim.

prvi put sam pravila kompot na ovakav način po receptu liljane ilieve-kompot od kupina. fantastičan kompot.

medjutim  prvi put nisam dovoljno dugo kuhala , jer ona pravi na špoteru na drva pa traje to različito od el. šporeta, pa nije precizirala, ja nisam dovoljno shvatila iz navedenoga, itd .. i meni je kompot počeo da kiseli. jednostavno sam sadržaj dokuvala uz dodatak još šečera i iskoristila.

kadasam odlučila isprobati marelice na ovaj način, a po inspiraciji od kompota liljanailieva dunstalasam ih u rerni, ali nešto jako dugo, ne sječam se tačno. neki kompoti su ispali odlično a neki su bili prekuhani.ovi odlični su bili zaista odlični.

imacu povjerenja u ovaj rcp i isprobati iduće godine, radujem se da može ovako kratko da se kuha.

inače sam primjetila daneke članice kuhanju i kompote sa vodom ovako kratko.

Bas je ovo fino,iskoristiti sto vise prostora za voce😉.Sigurno cu praviti.Hvala na Rp.👋

ovih dana opet pravim..obozavamo breskve ,a nasla super velike i slatke ,je da je uvoz iz Grčke ,ali što je tu je 🙂 ..ma gurala ja ,ali skliske i bjeze po teglici,,budem ja već njih nekak zgurala vise u teglicu..

Ovako je ispalo drugima