Moj profil

BRZA STARINSKA SARMA

6
BRZA STARINSKA SARMA

Za samo 40 minuta kuvanja, uz pomoć ekspres lonca, je ova sarma bila današnji ukusan ručak. Kao i uvek, spremila sam je po starom porodičnom receptu. Hoću i ovaj recept da sačuvam od zaborava.

Za samo 40 minuta kuvanja, uz pomoć ekspres lonca, je ova sarma bila današnji ukusan ručak. Kao i uvek, spremila sam je po starom porodičnom receptu. Hoću i ovaj recept da sačuvam od zaborava.

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa
1/2kg mlevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 mala šoljica pirinča, ili po želji
suva rebra, ne mora
3veća lovorova lista, list peršuna , prstohvat soli , biber, vegeta, aleva paprika može ljuta

Priprema

1.

Evo kako me je jedna baka, na pijaci, naučila da uvek kupim glavicu kupusa, koja će imati dosta velikih i lepih listova za sarmu. Okrenem glavicu tako da mi je koren glavicr u šakama. Donji deo glavice koji je okrenut ka meni, MORA DA BUDE ŠIROK KAO DNO ŠERPE.

2.

Važno je pripremiti  listove za sarmu. Oštricom noža  zasecite zadebljani deo na listu, što bliže korenu glavice. Povucite prstima list ka sebi, pa ga pažljivo ovojte od glavice. Odstranite  nožem zadebljani deo na listu. Ovako je list spreman za sarmu. Postupak ponovite i sa ostalim listovima. Svaki list operite pod mlazom hladne vode i ocedite.

3.

Oljušten, opran i iseckan crni luk, sipajte u suvu  šerpu. Čim luk zamiriše pouljite ga, i promešajte. U luk dodajte prstohvat soli, mleveni biber i sitno seckani peršunov list.Luk kratko propržite pa ga prelijte šoljicom vruće vode. U luk dodajte vrelom vodom opran i oceđen pirinač i mleveno meso. Sve promešajte i dinstajte da meso pobeli a voda ispari. Fil sklonite i začinite.

4.

LIst kupusa raširite na dlan leve šake, tako da vam vrh lista bude između palca i kažiprsta. Kašikom stavite fil na deo lista koji je na dlanu. Gornjim delom lista preklopite fil. Levu i desnu ivicu lista savijte ka filu. Zavijajte sarmu od prstiju ka donjoj tankoj ivici lista. Uspravite sarmu i tanji  kraj lista ugurajte u formirani džepić. Sarmu spustite nazad na dlan pa je šakom desne ruke, dobro izgnječite. Sarma će dobiti lep okrugli oblik i neće se raspadati. Ovaj postupak ponavljajte sve dok ima fila. Veličina sarme zavisi od veličine lista i količine fila.

5.

Sarma se u šerpu ređa samo u dva reda. U posebnoj posudi zagrejte 100g ulja. Na dno odgovarajuće šerpe rasporedite prelomljene listove lovora. Preko lovora raširite preostale listove kupusa da pokriju dno šerpe. Kupus blago pobiberite, poprskajte vrelim uljem, da cvrčii pospite alevom paprikom. Ređajte sarme u krug, da dodiruju ivicu šerpe zbijeno jednu do druge. Praznu sredinu taođe popunite sarmama. Između sarmi ubacujte parčiće suvih rebara. Ovaj red sarmi pobiberite, poprskajte vrelim uljem i pospite alevom paprikom. Sve pospite seckanim belim lukom, oformite drugi red i ponovite postupak Listovima kupusa pokrijte sarmu, prelijte ih ostatkom vrelog ulja i poklopite plitkim tanjirom. Sarmu prelite vodom. Pritisnite tanjir da izađe vazduh, a sarma potone. Najbolje je da sarmu spremite uveče i samo  sačekate da ona proključa.Ujutru sarmu kuvajte na srednjoj vatri, uz povremeno okretanje šerpe. Pred ručak skuvanu sarmu ponovo zagrejte.. Sarma se uvek služi vruća, a što se više podgrejava ona je ukusnija. Uz sarmu služim sir i proju. Prijatno.

6.

Moje iskustvo sa ekspres loncem. Ja sam u ekspres lonac zašuškala sarmu, poklopila je tanjirem od rosvaja i nalila vodom. Sarmu sam kuvala u otklopljenom loncu 20 minuta. Poklopcem sam zatvorila ekspres lonac i kada je lonac prošištao sarma se kuvala još 20 minuta. Sarma je zaista i ukusom i izgledom prevazišla sva moja očekivanja.

  • Sarma(1)

4

Važno je sarme ređati zbijeno. obavezno pritisnuti tanjirom i sigurno se neće raspasti.👍

Ovo sa tanjirom je znak da žena zna šta radi, inače se naduvaju i isplivaju a hoće i da se razmotaju ako je vatra prejaka.

😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)