Moj profil

Brzi integralni keksi

51

Keksi su nastali na temelju recepta za brze kekse koje radim godinama od samo tri sastojka (brašno, šečer i maslac). Trebala sam napraviti zdraviju kombinaciju, bez jaja. Radila sam ih svojoj Luciji za huminatarni božićni sajam u školi. 

Keksi su nastali na temelju recepta za brze kekse koje radim godinama od samo tri sastojka (brašno, šečer i maslac). Trebala sam napraviti zdraviju kombinaciju, bez jaja. Radila sam ih svojoj Luciji za huminatarni božićni sajam u školi. 

Sastojci

100 g smeđeg šečera
2 žličice cimeta
4 žličice začina za medenjake
2 žice prosijanog kakaa
205 g margarina /maslaca

Priprema

1.

Prvo je potrebno izvagati sve sastojke. U zdjelu staviti obje vrste brašna, smeđi šečer, cimet, začin za medenjake i kakao. Sve zajedno lagano promješati. Zatim dodati maslac ili margarin.

2.

Rukama umjesiti u čvrsto tijesto, proces traje malo dulje dok se poveže smjesa, jer nema ni jaja ni tekučine. U početku če vam biti dosta mrvičasto, ne brinite, smjesa če se povezati u kompaktnu smjesu. Da, vas ne buni količina na slikama, radila sam od duple smjese, kad sam slikala.

3.

Dobiveno tijesto, ne treba odmarati, odmah se razvalja na papiru za pečenje, ako vam se lijepi za valjak, malo pobrašnite tijesto. 

NAPOMENA: Ako radite sa štambiljima za tijesto, tijesto morate razvaljati bar pola cm debljine, da  se vide otisci od štambilja i da se ne raspada kad stisnete štambilj. Kekse bez štambilja možete raditi tanje, ali ih onda morate krače peći. Ja sam radila sve kekse na debljinu od pola cm, bili su odlični.

4.

Tijesto razvaljati na papiru za pečenje debljine pola cm,  modlicama vaditi oblike po želji, ili ako se volite igrati, sa štambiljima. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje, špatulom odvajati tijesto i stavljati na lim. Špatula služi da vam se oblici ne izokrenu i ostanu onakvi kakve ste izrezali. Peči u pečnici na 180C oko 10 minuta, zavisno od vaše pečnice. Keksi ne smiju potamniti, kad ih izvadite još su mekani, ne mojte ih vračati u pečnicu, tako trebaju biti. Pečene kekse ostavite na limu da se ohlade, i spremite ih u posude, limene kutije ili gdje več spremate kekse.

Posluživanje

Poslužiti ih uz kavu, čaj, mlijeko ili napitak po želji. 

  • Keksići(2)
  • Brankai-probala(1)
  • Integralno-brasno(1)
  • Bez-jaja-kolaci(1)
  • Cookies(1)
  • Cool-keks(1)
  • Fini keksići(1)
  • Brzi-keksici(1)
  • Božić(1)

19

Keksići su odlični, tekstura mi se sviđa  i brzi su za napravit, ali ja bih smanjila taj začin za medenjake, malo mi je previše  ipak sorry 🙂

Jako lijepi keksici, odličan recept i fotografije, hvala što zapisala si, uvijek nekom dobro dođe 🙂

Hvala!🤗