Moj profil

Bučnica

35
Bučnica

Moja baka je nekad razvlačila tijesto za bučnicu, moja mama je voli jesti, ja je pravim od gotovog tijesta i uvijek je svima dobra.

Moja baka je nekad razvlačila tijesto za bučnicu, moja mama je voli jesti, ja je pravim od gotovog tijesta i uvijek je svima dobra.

Sastojci

1 kg ribane buče
2 kom. jaja
12 listova tankog tijesta za savijače

Priprema

1.

Za nadjev treba ribanu buču posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata. Sir usitniti, dodati jaja, vrhnje, papar po volji (moji vole malo više papreno) i ocijeđenu buču. Sve skupa dobro izmiješati.

Uzeti po dva lista za savijaču, premazati rastopljenim maslacem, do pola premazati nadjevom i saviti. Slagati u tepsiju.

(Moja tepsija iz pećnice je nešto manja nego listovi za savijaču pa odrežem višak i pečem sve odrezane komade u jednom redu. Ali to ne smeta, naprotiv, ti odrezani komadi su odlični!)

Kad su sve savijače složene u tepsiji, sve skupa premazati rastopljenim maslacem.

Peći u pećnici na 200 stupnjeva, 45 do 50 minuta.

(Kad je bučnica ispečena prekrijem je alu-folijom da omekša jer moji ne vole da se listovi drobe, iako se to ne može u potpunosti izbjeći.)

Posluživanje

Bučnica je odlično jelo, može se jesti vruća ili hladna. Potrebno je samo neko piće - kefir, jogurt, ili pivo, kako tko voli. Prijatno!

  • Bučnica(4)
  • Hr-bucnica(1)
  • Zelencuk(1)
  • Zelencuk-tikva(1)
  • Tikva(1)
  • Pita(1)

3

Ima jako puno vrsta buča (tikve, bundeve, misirače), sve su vrlo hranjive, korisne kao lijek, i lijepe. Ovakva bučnica pravi se od ribane duguljaste buče (zelene ili prugaste),koju ja moram kupiti na placu. Žute bundeve su, čini mi se, više slatke, moja mama je nekad komade pekla u pećnici za desert. A o drugim vrstama možda drugi znaju više. U svakom slučaju treba ih jesti što više.

buča je tikva, bundeva 🙂

simpatično je ovo, ja pravim slatku pitu sa tikvom, slanu nisam probala...al hocu 😁

Sta je buca ?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)