Moj profil

Čaj od bršljana♥, tinktura♥ , vinski uvarak♥ ,prašak..itd ☼♥

37

BRŠLJAN (Hedera helix) poznata pod nazivima barsijan, beštran, bršljen, brštan. Rijetko koja biljka ima toliko naziva i simbola te je u svojoj prošlosti bila simbol besmrtnosti, bračne vjernosti , ženstvenosti, životne snage i radosti kod starih Grka, a pjesnicima je predstavljao vječnu ljubav i odanost. Inače  bršljan se  koristi  kao lijek za sve bolesti.  Česta  je biljka naših šuma a i ljekovita je, ali oprez  jer  je bršljan  i otrovna biljka zato pročitajte i saznajte više o bršljanu prije nego ćete je koristiti☼♥  U kolovozu i rujnu s mladih grančica skupljaju se svježi listovi i suše. Moraju zadržati prirodnu boju.   Bršljan sadrži otrovne ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa.

BRŠLJAN (Hedera helix) poznata pod nazivima barsijan, beštran, bršljen, brštan. Rijetko koja biljka ima toliko naziva i simbola te je u svojoj prošlosti bila simbol besmrtnosti, bračne vjernosti , ženstvenosti, životne snage i radosti kod starih Grka, a pjesnicima je predstavljao vječnu ljubav i odanost. Inače  bršljan se  koristi  kao lijek za sve bolesti.  Česta  je biljka naših šuma a i ljekovita je, ali oprez  jer  je bršljan  i otrovna biljka zato pročitajte i saznajte više o bršljanu prije nego ćete je koristiti☼♥  U kolovozu i rujnu s mladih grančica skupljaju se svježi listovi i suše. Moraju zadržati prirodnu boju.   Bršljan sadrži otrovne ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa.

Sastojci

Č A J
1 velika žlica cvjetova suhi ili svježi
V I N S K I UVARAK
50 svježih listova bršljana
T I N K T U R A
1 šaka bršljanovog liššća samljeti

Priprema

1.

Biljka Bršljan je trajnica i otrovna drvenasta penjačica s adventivnim korijenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, stijene i dr.) a koje se razvija površinski, i dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvijetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici s cvjetovima.

Č A J ♥

 Osnovna receptura za čaj od bršljanovog lista:

  1  žlica svježih  ili suhih  cvjetova bršljana  stavi se 10 minuta u 1 litru vrele vode i procijedi time se tijekom dana nekoliko puta  grklja i ispiru usta. Ovaj se čaj vrlo uspješno primjenjuje  kod gnojnih krajnika i zubnih fistula...ili od jednog sušenog lista  (usitnjenog lista = 1 žlica)) staviti u jednu litru hladne vode, zakuhati, odmah procijediti, i piti nekoliko puta tijekom dana po jedan decilitar čaja, zaslađenog medom.

KURA NE SMIJE TRAJATI VIŠE OD 14 DANA.

S velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod ateroskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme.

Ako se svake večeri ispirete kosu od lista bršljana, ukloniti će se prhut, a pijenjem  čaja će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja.

ČAJNA  MJEŠAVINA ☼♥

1 list bršljana i = dijelovi  cvjetova gloga petprst uspravni , mišjakinja.to se prelije šalicom vode i ostavi 5 minuta procijedi i pije dnevno polagano u gutljajima. Pije se kroz 3 tjedna, pa slijedi pauza od 2 tjedna  po potrebi se ponovi. Ovim čajem od ove mješavine kažu da se liječe  kamenci u žučnom mjehuru, bubrezima i mokračnom mjehuru.

 ČAJ ZA REUMATSKE TEGOBE :

za pripravu čajne mješavine uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cvijeta gomoljaste suručice, vrškova zlatnice, vrškova ivanjskog cvijeća i korijena jaglaca. Tri žlice čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti po 1,5 dl nezaslađeno, pola sata prije jela i između obroka, pet do sedam puta dnevno, nakon 14 dana pauza od 7 dana.

☼♥ JAKO VAŽNA  NAPOMENA:  ☼♥


NE   preporučuje se   uzimati  više od dvije  žlice usitnjena  lista bršljana na  1 l vode  niti više od 1 lista bršljana u čajnim mješavinama.

Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

2.

VINSKI UVARAK ☼♥

50gr  svježih bršljanovih listova sitno se izreže i stavi u 1 l crnog vina; laganim kuhanjem količina tekučine upola se  smanji , zatim   procijedimo i pustimo da se ohladi te dodamo još 1/2 l kuhanog vina.  Po jedna čaša ovog vina  se pije 8-10 dana ujutro 1/2 sata prije doručka kao djelotvoran lijek  protiv kamenca u žučnom mjehuru..bubrezima i mokračnom mjehuru.

TINKTURA ☼♥

 sitno se sasiječe ili samelje bršljanovo lišće te napuni boca  do vrha  prelije jabučnim octom i ostavi na toplom mjestu jedan tjedan. Ovo je  kažu čudotvoran lijek protiv kožnih  bolesti. Oboljelo mjesto mažemo najmanje 10 dana

OBLOZI ☼♥ 

 prhut i kraste na glavi liječimo tako da stavljamo preko noći obloge od istucanog bršljanovog lišća. Izliječenje je brzo ako su uredni  mokrenje i stolica...(ovo je isprobala moja šogorica i suprug  (lišaj  na nozi i tabanu) i njima je   iznenađujuće pomoglo a koristili su mnoge skupe kreme u ljekarni.

PRAŠAK ☼♥ 

u hladu osušeni listovi samelju se u prah koji se koristi u liječenju polipa i izraslina u nosu: 5-7 puta na dan taj se prah ušmrcava i izliječenje je vrlo brzo.

3.

Kod nas se bršljan malo koristi, ali ga zato mnogo traže druge zemlje, kojima čak izvozimo listove bršljana.

☼♥ UKLANJANJE KURJEG OKA :
Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana staviti svaku večer na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mjestu najmanje 1 sat. Nakon 7 - 10 dana moći ćete ukloniti kurje oko na prstima.

☼♥ ČAJ ZA ASTMU I BRONHITIS :
za čajnu mješavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrškovi plućnjaka, cvijeta jaglaca, vrškova marulje ,te lista i cvijeta crnoga sljeza.
Četiri žlice čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procijediti i piti po 1,5 dl zaslađeno medom od kestena, 5 - 7 puta dnevno.

☼♥ PRVA POMOĆ KOD UBODA INSEKTA:
Dogodi li se da nas ubode osa ili pčela, treba brzo izvući žalac, a bol ćemo ublažiti tinkturom bršljana, ili ako je nemamo, svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. Priprema tekućine koja će olakšati bol je vrlo jednostavna : naberemo lista i kore bršljana, sameljemo u stroju za meso i tu smjesu močimo u alkoholu ( sat - dva ). Kad je smjesa dovoljno rastvorena, istisnemo je kroz gazu i dobili smo odlično sredstvo za uklanjanje boli kod uboda insekta. Ubodeno mjesto natrljamo sa nekoliko kapi tekućine i olakšanje se brzo osjeti. Uspješno djeluju i oblozi od slane vode kojoj smo dodali nekoliko kapi ove tekućine. Sve to sprečava oticanje i znakove trovanja.

p.s.  Ako vas ubode komarac  dobro je   otopiti malo sode bikarbone i time  namažite ubod na koži   garantirano pomaže.

Posluživanje

lJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: ☼♥

Bršljan kao lijek se koristi za liječenje bolesti, kao što su kamen u bubregu, upala mokraćnog mjehura, kožne bolesti,,rane. Ljekoviti su listovi i vršni  dijelovi stabljike  s cvjetovima; suše se pažljivo. Koristi se u ljiječenju niza bolesti: kožne bolesti, posebno lišajevi i akne; prištevi, poganac (veliki potkožni čir) na tabanu, žuljevi i kurje oči, Ljuske i prhut na glavi; polipi i izrasline u nosu; upala krajnika, otvorene rane zubnog mesa, žučni i bubrežni kamenci te kamenci u mokraćnom mjehuru; arterioskleroza, bijelo pranje kod žena išijas itd..
Čaj od bršljana ili bršljike se koristi i za čišćenje krvnih žila, upalu crijeva i želuca i kod plućnih bolesti, samo treba oprezno koristit.

Bršljan sadrži otrovne ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa - ( oblozi od čaja ili masti uklanjaju bradavice ), bakterija - ( uklanja bijelo pranje) i gljivica - ( oblozi od bršljanovog čaja ili masti s bršljanom uklanjaju gljivice na koži i sluznici.) Bobice bršljana su najotrovnije, jer sadrže najviše saponina.

 Na kraju možemo zaključiti da je bršljan ljekovita ali i otrovna biljka, te je potrebno pažljivo koristiti u veoma malim količinama

♥Izvor je iz ove meni najdraže knjige o bilju♥  Ima i ovdje na netu o bršljanu.

  • Trave(1)
  • Prirodni-lijekovi(1)
  • Zdravlje(1)
  • Apoteka(1)
  • Brsljan(1)

11

Draga Anka,posto mi mladji sin ima dosta problema sa peruti,zanima me ako znas da kazes kako se sprema caj-tecnost za ispiranje kose i oblozi.Iz prethonog teksta bas ne mogu da shvatim tacno.

Evo još jedne novopečene i preživjele svekrve🙂😉 ...i to sama sam sebi smislila i svojski se trudila da ga nabavim i  omotam oko vrata😁...mislim,ulaznih vrata😉

...i  to je ujedno još jedan prijedlog kako bršljan koristiti🙂....ali samo za vanjsku upotrebu😉

Naime,muku sam mučila kako da nabavim bršljan pred svadbu,valjalo je ukrasiti ulazna vrata.Iako su šume pune,teško je bilo nekog zadužiti jer se bršljan baš čvrsto drži uz stabla drugog drveća pa nije ga lako baš odvojiti....našla se jedna dobra vila i obezbijedila mi cijelu hrpu bršljana tako da su mi djevojke lijepo to odradile....

Prilažem sliku u tvoju galeriju....ne znam ima li tebi veze,ali ja povezala ovu sliku s tvojim receptom...nadam se da ću preživjeti ...i ovo😀

Bogme jesu  Klaudija baš  *edukativni*😀

Ovako je ispalo drugima