Moj profil

Čaj, vino, sirup,sok,mast, tinktura od stolisnika

112

STOLISNIK, HAJDUČKA TRAVA, HAJDUČICA, STOLISKA - Achillea millefolium ili ARMAN, tako ga zovu u G.Kotru (Fuzine).

Cijela biljka obiluje  vrlo jakim gorkim travama i eteričnim uljem posebnog mirisa. Vrlo je obična biljka i česta u našem okolišu, raste po livadama i travnjacima kako u primorju tako i u unutrašnjosti od nižih do brdskih područja.. Stolisnik je izuzetno ljekovita biljka..Koristimo ju kao čaj, tinkturu, vino,  mast za obloge a i pravi se čajna mješavina..

STOLISNIK, HAJDUČKA TRAVA, HAJDUČICA, STOLISKA - Achillea millefolium ili ARMAN, tako ga zovu u G.Kotru (Fuzine).

Cijela biljka obiluje  vrlo jakim gorkim travama i eteričnim uljem posebnog mirisa. Vrlo je obična biljka i česta u našem okolišu, raste po livadama i travnjacima kako u primorju tako i u unutrašnjosti od nižih do brdskih područja.. Stolisnik je izuzetno ljekovita biljka..Koristimo ju kao čaj, tinkturu, vino,  mast za obloge a i pravi se čajna mješavina..

Sastojci

Č A J
1 mala žličica suhih listova i cvijetova
1 šalica vrele vode
V I N O
2 žlice stolisnika
T I N K T U R A & L I K E R
svježi isjeckani listovi i cvijetovi stolisnika
smeđi šečer ako se želi liker
M A S T
= dijelovi stolisnika i širokolisnog trputca

Priprema

1.

STOLISNIK   ima listove  višestruko, perasto razdjeljene u sitne isperke, pa otuda i naziv za ovu biljku, stolisnik. Cvate od lipnja do u kasnu jesen; cvijetovi su sičušni bijeli. U lijekovite svrhe beru se  listovi i vršni dijelovi stabljike zajedno sa cvijetovima, beru se u vrijeme cvatnje, vežu u snopiće i suše obješeni na sjenovitu mjestu.

Č A J ♥-  jedna mala žličica suhih listova i cvijetova stolisnika prelije se  s jednom šalicom vrele vode i ostavi 15 minuta stajati; zatim se procijedi i pije po dvije šalice dnevno, topao i nezaslađen  za navedene bolesti dole kao i za krvarenje iz nosa dovoljno je  popiti dnevno jednu šalicu vrlo toplog čaja na gutljaje..

 V I N O♥ -  2 žlice stolisnika kuhamo 10 minuta u 1/2 l bijelog vina; svaki dan popijemo po 1/4 l kao izvanredni lijek protiv slabog apetita , krvave stolice te  žučnih bubrežnih i mokraćnih kamenaca.

T I N K T U R A♥ - napuni se boca  svježim isjeckanim  listovima i cvijetovima stolisnika, prelije rakijom i ostavi  tri tjedna na suncu ili na toplome mjestu; procijedi  se i imamo odličnu tinkturu    a ako  dodamo smeđi šečer   dobijemo *odličan liker*.. Pije se ujutro i navečer po jedna velika žlica, kao lijek za dole navedene bolesti.

M A S T ♥- u jednakim dijelovima stolisni i širokolisni trputec; pregršt te mješavine  kuha se u 1/2 kg svinjske masti 10 minuta na vrlo laganoj vatri i potom se ostavi preko noći; ujutro se ugrije i procijedi  te stavi u posudice: čuva se u tami. Ova mast je izvanredni lijek za hemeroide i lomove.

 SIRUP-SOK   se isto može raditi kao i sirup od bazge  samo se umjesto cvijetova bazge   stave cvijetovi stolisnika.. Sok se radi potpuno isto kao i od bazge, prefinog je okusa. A nerazrijeđeni se koristi kao sirup, moze se staviti u caj ili uzeti na zlicu ( iz komentara  dole  Sandra5)

2.

O B L O Z I ♥ -  istucani svježi listovi stolisnika  se stav kao oblozi na rane koje su posljedica posjekotina, udaraca, uboda i sl.

ČAJNA MJEŠAVINA I ♥ -  u jednakim dijelovima stolisnik i trputec: 2 čajne žličice te mješavine se prelije sa 1/4 l  kipuće vode i ostavi 15 minuta  da odstoji. Ovaj čaj pijemo vrlo topao po jednu šalicu ujutro i navečer  kao izvanredni lijek  protiv krvarenja iz pluča.

ČAJNA MJEŠAVINA II ♥ - u jednakim dijelovima stolisnik, trputec i oskoruš; 2 čajne žličice  te mješavin prelijemo s 1/4 l kipuće vode  i pustimo da stoji 15 minuta.  Pijemo po 2-3 šalice dnevno. Tim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih organa, koja je nastala kao posljedica udaraca, pada lomova ili uganuća.

Izvor je iz  ove knjige  o ljekovitosti  je  *Božja biljna ljekarna* patera Đure Marčinkovića. Izdanje Školska knjiga  Zagreb 2001 godina

Posluživanje

LIJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA:   Stolisnik je izuzetno lijekovita biljka i smatram da nijedna kuća ne bi smjela biti  bez nje. Liječi sve ženske bolesti: klimakterične smetnje, neredovite menstruacije, unutarnji nemir, rak na maternici, bolove u donjem dijelu trbuha, upalu jajnika, spuštenu maternicu, mokrenje u krevet, miome i bijelo pranje; njime se liječi ili pomaže kod upale živca na rukama, bolna navala krvi u glavu, vrtoglavica, mučnina, smetnje s cirkulacijom krvi, suženje krvnih žila, unutarnja krvarenja, tegobe s unutarnjim  organima, angina pectoris, reuma, loša stolica i hemeroidi; izbacuje žučne, bubrežne i mokraćne kamence a pomaže navodno i kod liječenja raka pluća.. 

  • Zdravlje(10)
  • Lijek(2)
  • Bilje(2)
  • Stolisnik(1)
  • Lijek-stolisnik(1)
  • Ljekovito(1)
  • Ljekoviti-recepti(1)
  • Zdravo-i-ljekovito(1)
  • Nase-zdravlje(1)

23

Opla  likera kod tebe ko u priči!!🙂

Kod mene će očito biti liker😁sunča se stolisnik u rakiji😉

🙂🙂

Ovako je ispalo drugima