Moj profil

Češki knedli

30 minuta
25

Vrlo omiljen i fin recept za tradicionalne češke knedle, samo bez ikakvog oklijevanja, polako ga pripremiti, ne zaboravite knedle još tople i prije nego ih servirate na stolu slikati, pogotovo ako ih radite prvi put, isto tako sam učinila i ja, zaista ukusno, te puno uspjeha.

Vrlo omiljen i fin recept za tradicionalne češke knedle, samo bez ikakvog oklijevanja, polako ga pripremiti, ne zaboravite knedle još tople i prije nego ih servirate na stolu slikati, pogotovo ako ih radite prvi put, isto tako sam učinila i ja, zaista ukusno, te puno uspjeha.

Sastojci

za
Žitarice i brašna
1/2 kg brašna
10 g kvasca
4 žemlje
10 žlica mlijeko

Priprema

1.

Brašno nasipajte u dovoljno veliku zdjelu, dodajte sol i promiješajte.

2.

U 1/3 mlake vode dodajte oko 8 žlica mlijeka i 2 žumanjka, dobro promiješajte i napravite tijesto koje će se odvajati od kuhače.

3.

Tijesto mora odstajati oko dva sata. Nakon toga dodajte pecivo izrezano na kockice i još 30 minuta ga ostavite odstajati.

4.

Sada tijesto izvadite na brašnom posipanu radnu dasku, podijelite ga na četiri dijela, oblikujte knedle u valjkasti oblik i kuhajte ih u slanoj vodi.

5.

Kuhanje traje otprilike 25-30 minuta

Posluživanje

Za pripremu knedli uporabite kvalitetno oštro brašno i uvijek napravite dovoljno gusto tijesto. Knedli se moraju kuhati u dovoljnoj količini vode, koja ne smije prestati ključati, inače bi se mogli lijepiti. U toku kuhanja se moraju pažljivo okretati. Kuhane knedle odmah i to što prije izrežite, pustite da para izađe i onda ih odložite u pogodnu posudu, kako bi ostali svježi i ne osušili se. U knedle osim žumanjaka možete dodati i jedno cijelo jaje, a pecivo se može lagano na maslacu ispržiti, tako će sve biti finije.
Preostali dio bjelanjaka upotrijebit ćete kasnije.

  • Slana jela(1)
  • Slane-knedle(1)
  • Tijesto-njoki-knedle-s(1)
  • Moje-naj(1)

6

Dají se udělat i s práškem do pečiva, ale potom se nedává obvykle houska. Houska musí být asi 1 den stará, čerstvá se nehodí. Housku je taky možno osmažit předen na tuku - jakoby krutony. Mléko se nepoužívá, zadělává se jen vodou. Je důležité v polovině varu knedlíky opatrně obrátit a po vyjmutí z vody okamžitě propíchat vidličkou, aby z nich vyšla pára, nebo ihned nakrájet na plátky. Dají se vařit také zabalené v plátěném ubrousku nebo položené na nataženém plátně nad vařící vodou (musí se přikrýt pokličkou) či na pařáčku nad vroucí vodou (rovněž přikryté).

da, da, fali kvasac, ali izvrsnno ispadnu i ako direktno u brašno umješate 1 instant digo kvasac.

Vidim da Mary-Kay pozna i svičkovou, jako omiljeno jelo kod nas.

Hvala, ispalo mi iz recepta, svakako kvasac se dodaje, ali i ne mora, može malo praška za pecivo. Gulaš se ovdje jede samo sa knedlama, dalje popularno sa kiselim-slatkim kupusom itd.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)