Moj profil

Ciabatta (u originalu:”Jason`s Quick Coccodrillo Ciabatta Bread”)

189

Prevodim ovaj odlican recept najvise zbog onih koji ne znaju Engleski, u celini je preuzet sa jednog od meni omiljenih sajtova-The Fresh Loaf (www.thefreshloaf.com).

Prevodim ovaj odlican recept najvise zbog onih koji ne znaju Engleski, u celini je preuzet sa jednog od meni omiljenih sajtova-The Fresh Loaf (www.thefreshloaf.com).

Sastojci

Varijacija 1
500 g brasno (za hleb)
475 g voda
2 kasicice kvasac (instant)
15 g so
Varijacija 2
350g brasno (ostro, za hleb)
150g durum semolina
475g-485g voda
2 kasicice kvasac (instant)
15 g so

Priprema

Prevod-adaptiran:(ali obavezno procitajte moje komentare na dnu recepta)
1.

U Kitchen Aid (ili drugi stoni mikser) dodati sve sastojke i grubo izmesati sa pljosnatim nastavkom, ostaviti 10 min da se odmori.

2.

Sa pljosnatim nastavkom  DOBRO izmiksajte testo, u pocetku ce liciti na mesavinu za palacinke ali ce u periodu 10-30 minuta postati kompaktno i veoma lepljivo testo. Ako pocne da se penje uz pljosnati nastavak prerano-zamenite ga i stavite kuku. Znacete da je gotovo kada pocne da se odvaja od strana posude i pocne da se penje uz kuku/pljosnati nastavak i da se odvaja od dna posude. Budite oprezni i nadzirite mikser kako se testo ne bi popelo uz nastavak.

3.

Stavite testo u dobro nauljenu posudu i ostavite da se utrostuci, mora da se UTROSTRUCI. Ovo traje do 2.5 sata.

4.

Ispraznite testo na dobro pobrasnjavljenu radnu povrsinu i isecite u 3-4 komada. Poprskajte uljem i pospite brasnom. Ostavite testo (prekriveno) da se dize oko 45 minuta a za to vreme ugrejte pecnicu na 260 C.

5.

Nakon oko 45 minuta veknice ce biti pune mehurica i podignute. Podignite ih i razvucite u konacan oblik vase Ciabatte (pravougaonik, oko 25 cm duzine) i preokrenite ih za 180 stepeni (ovo ce ravnomerno preraspodeliti mehurice) i postavite na pleh pokriven pek papirom i posut brasnom. Pokusajte da ovo uradite u jednom potezu i budite nezni, mozda ce izgledati da ste ih potpuno unistili (misli se na mehurice) ali u pecnici ce se oni ponovo pojaviti.

6.

Pecite pri 260 C dok ne dostignu 96 C u centru (ukupno oko 15-20 minuta), na pola pecenja zarotirajte pleh za 180 stepeni. Mozete i smanjiti temperaturu na 230 C nakon prvih 10 minuta.

Posluživanje

Mali komentar uz recept:
1.U startu sam izmenila kolicinu soli na 10g, jer mi je 15g bilo previse.
2. Probala sam i Varijantu 1 (na slici) i Varijantu 2, obe su dobre. Korica je bolja kada se koristi visa temperatura sve vreme.
3. Prema komentarima na sajtu zakljucila sam da se testo moze umutiti i dovoljno jakim rucnim mikserom (sa nastavcima za testo) a neki su to radili i rucno, uz jako mesanje 2 minuta i pauze od oko 10 minuta nakon toga (do potrebne konzistencije testa-ovo je varijanta za entuzijaste…:-). Evo kako treba da izgleda umuceno testo (meni se testo umutilo za 5 minuta mucenja pljosnatim nastavkom, pri brzinama 4-6) i testo nakon dizanja.
4. Ja sam radnu povrsinu nakvasila i prekrila folijom (u dva reda) a potom posula brasnom i na nju istresla testo.
5. Nakon toga sam testo podelila na dva dela i malo ga razvukla u dva duga pravougaonika. Pravougaonike sam zatim presavila kao pismo (gornja strana ka sredini a potom i donja strana ka sredini) i preokrenula testo na drugu stranu.
6. Prekrila sam obe vekne folijom i krpom i posle oko 40 minuta posula semolinom (moze i brasno) i premestila obe vekne u pripremljen pleh za pecenje (strana koja je bila gore pri dizanju ide dole-uz pleh) gde sam ih razvukla po duzini i ravnomerno pritiskom prstima istisnula visak mehurica. Veliki mehurovi su posebno nezgodni jer prave nepozeljne supljine u hlebu.
7. Ukupna duzina pecenja je bila 25 min pri 260 C (vodite racuna, mozda cete morati da nakon 10-15 minuta prekrijete hleb pek papirom da se gornja povrsina ne bi prepekla). Ukoliko ne volite jako hrskavu koricu, smanjite temperaturu na 200-230 C posle 15 minuta pecenja.
8. Pecnice su razlicite (moja je gasna i izvor toplote je na dnu) ali ja postavim resetku za pecenje na najnizi polozaj u pecnici i tada su supljine najizrazenije. Razlika je velika, i o tome treba voditi racuna.

Od kada sam pocela da pravim Ciabattu po ovom receptu dosta sam eksperimentisala sa temperaturama pecenja. U poslednje vreme najvise mi se dopada ovaj rezim: zagrejati pecnicu na 260 C (bar pola sata), staviti testo u pecnicu i odmah sniziti temperaturu na 230 C i tako peci 10 minuta. Potom sniziti temperaturu na 220 C i peci jos oko 15 minuta (u medjuvremenu prekriti vekne pek papirom). Rezultat je prikazan na ovim slikama:
Cela vekna
Presek

  • Ciabatta(10)
  • Kruh(7)
  • Ciabata(4)
  • Hleb(3)
  • Kruh-ciabatta(2)
  • Bready-is(1)
  • Bakeries-is(1)
  • Hleb-domaci(1)
  • Slana peciva(1)

17

Evo i slikice!🤗

Konačno sam našla pravi recept za sebe nakon 

dugog traganja.Hvala.

Kruh je savršen!!!👍

#14 hvala puno 🙂, nije mi tesko da budem opsirna bas zbog ovakvih komentara.  Recept je malo komplikovaniji pa se mnogi mozda zato ne usudjuju, a zahteva i stoni mikser.

Ovako je ispalo drugima