Moj profil

Coffee Break

82

Irish Coffee šmek spakovan u kolačićima... Ukus osmislila za svoj gušt, ali kombinacija je izazvala "mmmm..." efekat kod svih ukućana. Sam oblik ovih kafenih kolačića nije inovativan, ali recept je moja kreacija...

Irish Coffee šmek spakovan u kolačićima... Ukus osmislila za svoj gušt, ali kombinacija je izazvala "mmmm..." efekat kod svih ukućana. Sam oblik ovih kafenih kolačića nije inovativan, ali recept je moja kreacija...

Sastojci

250 ml slatke pavlake/vrhnja (sa 36% mm)
3 kašičice instant kafe (Nescafe)
3 kašike viskija (može i ruma)
za glazuru
crna čokolada
1 kašika ulja

Priprema

1.

Zagrejati slatku pavlaku u šerpici, zatim je skloniti sa vatre, pa u nju dodati izlomljenu čokoladu i kafu, prethodno rastopljenu sa kašikom pavlake (ako je kafa sitna, to ne morate raditi).

2.

Kada se sve lepo izjednači, dodati keks i šećer u prahu. Sačekati desetak minuta da se prohladi, pa dodati i viski. Masa treba da bude kompaktna i čvrsta, a hlađenjem će se još malo stegnuti. Ostaviti posudu u frižider na oko sat vremena, kako bi se kolačići lako oblikovali.

3.

Praviti kuglice iste veličine, zatim ih spljoštiti između dlanova i oblikovati zrna kafe. Čačkalicom utisnuti liniju na sredini svakog kolačića. Opet ih ostavite u frižider dok ne pripremite glazuru.

4.

Otopite čokoladu sa malo ulja, pa svako "zrno" uronite u glazuru (celo ili samo gornju polovinu). Stavljajte ih na tacnu i za par minuta pređite opet čačkalicom po pregibu kako biste uklonili višak čokolade. Kada se dobro ohlade u frižideru, spremni su za posluživanje.

5.

Napomena:

Koristim uvek mlečnu slatku pavlaku, ne biljni šlag.

Po ukusu možete staviti manje ili više alkohola. Količina dodate tečnosti uticaće na čvrstinu mase, pa će vam možda trebati malo više ili manje keksa.

Posluživanje

Ovaj slatkiš je 2u1, i kafa i desert istovremeno. To vas ne sprečava da ga konzumirate uz kaficu, baš naprotiv, tako je još bolji!

  • Sitni kolači(3)
  • Zrna-kafe(1)
  • Bozicno(1)
  • Kafe(1)
  • Kafa(1)
  • Nepeceni(1)
  • Coffee-break(1)
  • Kava-kolacic(1)
  • Kava(1)

6

Hvala 🙂 Napravila sam ih danas popodne, sviđa mi se baš kako izgledaju,prava zrna 🙂 Sutra ih ređam u ppirne korpice pa ću i dodati sliku. Naravno,morala sam probati i stvarno su mi super .

hvala. Količina u komadima zavisi od veličine kolačića, možete ih praviti baš male, tako da staju u najmanje papirne korpice (tako lepo izgledaju kad su na tacni sa različitim sitnim kolačima), ili malo veće, ako ih služite samostalno. Dobićete 30-ak komada 😉 .

Baš mi se dopada 🙂 Koliko komada se dobije otprilike od ove mere?

Ovako je ispalo drugima