Moj profil

Crni orzoto, može i rižoto!

7

Umjesto riže, otkrila sam da je i  ječam (orzo, jačmik)  odličan sastojak za rižoto, u ovom slučaju orzoto.

Kako sam ja ipak dijete mora i Primorja, spojila sam ga s ovim divnim sipicama  koje sam imala sreće "uloviti" danas na ribarnici i dodala im i mali mrkačić...

Umjesto riže, otkrila sam da je i  ječam (orzo, jačmik)  odličan sastojak za rižoto, u ovom slučaju orzoto.

Kako sam ja ipak dijete mora i Primorja, spojila sam ga s ovim divnim sipicama  koje sam imala sreće "uloviti" danas na ribarnici i dodala im i mali mrkačić...

Sastojci

300 g ječma
700 g sipe, male
200 g mrkačića, malog
1-2 žlice sipinog crnila
1-2 dcl crnog vina
sol, papar, slani inćun po želji
stručak peršina
1 mladi češnjak

Priprema

1.

Najprije skuhajte ječam u posoljenoj vodi oko 40-tak min.,procijedite ga i isperite  pod mlazom hladne vode da isperete sluz . Ostavite ga u cjedilu da se dobro ocijedi.

2.

Očistite sipice.Sipicu  zarežite iznad kosti, rastvorite je,odvojite utrobu,odstranite oči i  ust,pazeći da ne oštetite vrećicu s crnilom.Sačuvajte vrećice s crnilom.

Vrećicu s crnilom stavite u čašu s malo maslinovog ulja  kako se ne bi osušilo do pripreme.

Očišćenu sipicu stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu dok ne omekša.Ostavite je neka se malo ohladi, te je narežite na komadiće.

3.

Isto tako očistite  manjeg mrkačića, dobro ga operite kako bi odstranili nečistoće -pijesak,mulj  iz krakova.Na slici ima i većih mrkačića , jer sam ih  ujedno kuhala  i za salatu.

Stavite ga kuhati u vrelu posoljenu vodu , dok ne omekša. Obično treba oko 1 sat, no moj je bio stvarno manji i bio je kuhan već za 30-tak minuta. Ohladite ga u  toj vodi, te poslije ogulite kožu i narežite na manje komade.  

4.

Priprema orzota:

Zagrijte maslinovo ulje i blago popržite mladi češnjak dok ne zamiriši(1-2 min). Dodajte skuhani  ječam , sipice i mrkačić.Dobro promiješajte. 

Podlijte ribljim temeljcem i dolijte vino.Prokuhajte 5-6  minuta.

 Možete dodati i koju sitno izrezanu slanu srdelu ili inćun , ako imate, obogatit će okus , ali tada ne solite.

5.

Sada dodajte crnilo sipe ( iscijedite iz  sačuvanih vrećica s sipinim crnilom). Promiješajte, pustite da  zavrije nekoliko min. , da ispari vino, te sklonite s vatre.  Dotjerajte okus s soli i paprom po guštu. 

Posluživanje

Poslužite odmah. Pospite orzoto s pešinom i naribanim parmezanom, uz isto vino koje ste koristili u pripremi .

Osnova recepta je iz recepta poznatog kuhara Dragana Grbića, s mojim sitnim preinakama i dodacima.

  • Orzo(1)
  • Glavonošci(1)

1

Uvek sam za božanstveni crni rižot od sipa, a verujem da bi mi se dopao i ovaj tvoj orzoto. Kad u Beogradu nadjemo svežu sipu zna se šta je za ručak. Male sipice jako retko mogu se nabaviti.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)