Moj profil

Crnogorski raštan Predlog za ručak

150 minuta
42

Iako Crnogorka porijeklom, za raštan (raštiku) sam čula tek po dolasku u Podgoricu 1995. Od tada sam zaljubljenik u ovo krepko zimsko jelo – ovo je moj način na koji ga spremam.

Iako Crnogorka porijeklom, za raštan (raštiku) sam čula tek po dolasku u Podgoricu 1995. Od tada sam zaljubljenik u ovo krepko zimsko jelo – ovo je moj način na koji ga spremam.

Sastojci

za
500 g listova raštana (najbolje
500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine – svega po malo
3 srednja krompira
2 velike glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
4-5 čenova bijelog luka
U slučaju da želite i zapršku
1 kašika masti
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene paprike

Priprema

1.

Listove raštana dobro operemo, pa im odvojimo onaj tvrđi dio. Stavimo ih u veću šerpu sa posoljenom vodom da se skuvaju. Neke domaćice kazu da treba prosuti tu prvu vodu, ja to ne radim i ne čini mi se da griješim.

2.

Rebarca, dimljene kobasice i slaninu isiječemo na komade. Stavimo u ekspres lonac sa vodom, neka se posebno malo prokuvaju.

3.

Kada su listovi raštana napola skuvani, procijedimo, njih ohladimo i isjeckamo sitno, pa dodamo mesu. Vodu u kojoj se kuvao raštan mozemo kasnije doliti u lonac, ako je potrebno.

4.

Dodamo na sitno isjeckan luk, šargarepu i isječen krompir. Ako duže kuvate, krompir će se doooobro raskuvati, što uopšte nije loše, jer vam tako zaprška neće biti potrebna, raskuvani krompir će taman dovoljno zagustiti ovo jelo. Zatvorimo ekspres-lonac i ostavimo da se kuva. Kad lonac “prošišti”, smanjimo temperaturu.

5.

Nakon nesto više od sat vremena kuvanja (raštan je tvrduljava i žilava biljčica, treba mu dosta), lonac sasvim skinemo s vatre, pustimo da se ohladi, da bi se mogao otvoriti, pa ukoliko volimo da ovo jelo dodatno pojačamo, ili ukoliko volimo gušće jelo, napravimo i klasičnu zapršku.

Posluživanje

U mom kraju se često sprema i raštan sa “brašnjenim” kobasicama – želja mi je da ovo probam, jer svi kažu da je ovo izvrsno. Brašnjene kobasice se pune smjesom od kukuruznog brašna, začina, bijeloga luka. Teško ih je naći u prodaji, tako da čim ih nađem, probam i javim.

  • Raštika(2)
  • Rastan(2)
  • Njeguska-kobasica(1)
  • Predlog-za-rucak(1)
  • Rastanj(1)
  • Ručak(1)

39

Još jedna napomena za one koji nisu imali iskustva sa raštanom - nikad se ne sprema sa lukom.

#13 Raštan/raštika izvorno dolazi iz Afrike i tamo je spremaju upravo kao u Crnoj Gori i Dalmaciji.

#36 Kad je raštan stariji, mora malo da smrzne. U Podgorici kad zimi dune Sjeverac, onda napravi taj efekat koji je potreban. U nedostatku ledenog vjetra, zamrzivač odigra ulogu. A kad je raštan mlad, ne treba ga smrzavati.