Moj profil

Cviti

60 minuta
58

Prije par mjeseci i meni je bio problem pronaći ledeni kvasac. Bila je tema na forumu, nabavljali smo iz drugih gradova…Da bi vam bilo lakše nabaviti i u manjim sredinama napisala sam uglavnom sve nazive koji se koriste kod nas.

Prije par mjeseci i meni je bio problem pronaći ledeni kvasac. Bila je tema na forumu, nabavljali smo iz drugih gradova…Da bi vam bilo lakše nabaviti i u manjim sredinama napisala sam uglavnom sve nazive koji se koriste kod nas.

Sastojci

za
Tijesto
25 dkg masti
1+1 paketić ledenog kvasca+prašak za pecivo
6 jaja ( zumanjak + bjelanjak )
2 pakovanja instant korice od limuna
2 pakovanja instant korice od naranče
rum q.s.
1 kg glatkog brašna
za posipanje

Priprema

1.

Pjenasto izmiješati mast i šećer, dodati žumanje i miješati dok se ne dobije hmogena, pjenasta smjesa. U tu smjesu dodati par žlica brašna, a zatim snijeg od bjelanjaka. Lagano sve izmiješati, pa dodati amonijak preliven vrućim mlijekom. U smjesu dodati vanilin šećer, instant koricu od naranče i limuna, rum, sol, te postupno dodavati brašno ( više od 1 kg )

2.

Tijesto razvaljati na debljinu 0, 5 cm. Rezati u obliku cvjetova. Peći na 175 stupnjeva, 15 – 20 minuta. Hladne cvite posuti šećerom u prahu!

3.

Ledeni kvasac = Amonijev hidrogenkarbonat_ Ammonii hydrogenocarbonas 01/2005:1390 Ammonii carbonas_ Ammoniae sesquicarbonas, Ammonium carbonicum, Ammonii supercarbonas, Sal alcali volatile, Sal cornu cervi depuratum, Sal volatile, Amonija, Amonijum-karbonat, Ledeni kvasac, Licitarska germa, Salalkalii, Englisches Salz, Hiroschhornsalz, Ammonium Carbonate, Sesquicarbonate d´ammoniaque.

4.

Synonyma pharmacutica, Zagreb 1954, J. Hofman

6.

Ledeni kvasac može se kupiti u bolje opskrbljenim ljekarnama.

Posluživanje

Kažu da se može čuvati u posebnim posudama par mjeseci!

Varijacije na temu:
Zvjezdice
Medeki
Morska verzija_Srčeka
Kokošinjac

  • Ledeni-kvasac(3)
  • Cviti(2)
  • Cool-okupljanje-velika(2)
  • Sitni kolači(2)
  • Keksi(2)
  • Za-isprobavanje(1)
  • Kolači suhi(1)
  • Kolaxi(1)
  • Starina(1)

29

Već dugo se cviti rade kod nas po istom ovom receptu, samo mi ne stavljamo prašak za pecivo i oblik je malo drugačiji, ali to je to. Odlični keksi!

Odlični su , prvi put smo probali keksiće s ledenim kvascem, i stvarno su posebni.Hvala na receptu :))

ma, mogu se običaji ponekad malo izokrenuti! mislit će da je to neka druga receptura! kad sam dobila recept nisam znala kako originalni cvit izgleda, a onaj koji sam jela davno, nisam znala da je “cvit”! stoga da je meni “najnormalnije ” da svaki put drugačije izgledaju!

Ovako je ispalo drugima