Moj profil

Dalmatinski svečani teleći rižot

90 minuta
107


Svaka porodica imala je neki svoj omiljeni recept. Služio se kao dio svečanih ili nedjeljnih ručkova. Ovako su ga radili u mojoj kući – ima više sinjskih utjecaja moje majke ali i  tehnike kuhanja rižota  mog oca, profesionalnog kuhara.


Svaka porodica imala je neki svoj omiljeni recept. Služio se kao dio svečanih ili nedjeljnih ručkova. Ovako su ga radili u mojoj kući – ima više sinjskih utjecaja moje majke ali i  tehnike kuhanja rižota  mog oca, profesionalnog kuhara.

Sastojci

za
800 g teletine (najbolje plećke ili mišića, klasično se koristilo od buta)
2 kom većeg crvenog luka
mirodije 3-4 klinčića, malo muškatnog oraščića,mljevenog korijandera. svježe mljevenog papra
15 jžlica riže (najbolje vrsta carnaroli ili vialone nano)
1,5 l dobre kokošje juhe
50 g maslaca

Priprema

1.

Svi sastojci umaka stavljaju se zajedno, »na hladno«: fino isjeckan crveni luk, meso narezano na komade većine oraha te koncentrat od rajčica, uz mirodije, počnu se dinstati na jačem ognju. Meso i luk moraju se najprije popeći – treba osjetiti miris pečenog a ne obarenog mesa! Meso će pustiti sokove, tada smanjiti vatru, posoliti i pažljivo, uz često  miješanje i kontrolu, dinstati dok crveni luk potpuno ne nestane. Tada doliti vino, sačekati da alkohol ishlapi i nastaviti dinstati  poklopljeno, uz stalno dolijevanje manjih količina hladne vode. Kada je meso skoro gotovo, dodati rižu i započeti miješanje i kuhanje rižota.

2.

Riža se kuha uz skoro neprestano miješanje  i dolijevanje kipuće juhe. Pred kraj, kada se riža valja poput vala(tako se to profesionalno kaže u Italiji, domovini rižota), treba probati i dočiniti. Vatra se isključi kada je rižot još dosta jušast, nakon čega slijedi tučenje : dodaje se maslac i parmezan, uz energično miješanje da riža pusti svoju kremicu, odnosno škrob. Poslužuje se i jede odmah.

Posluživanje

Mjera od 2,5 jušne žlice po osobi, nepogrešivo drži. Iznimno, kada imamo veće količine umaka, može se dodati 3 žlice, ali uvijek je previše, osobito kod ovako punih, zasitnih jela. Ljeti – ali to je vrlo osobni ukus – može se pred kraj kuhanja mesa dodati 1 paprika narezana na kockice. Doda cijelom rižotu jedan svježi ukus, koji se odmakne od onog svečanog, uobičajenog, pomalo zimskog, telećeg rižota.

  • Rizoto(3)
  • Teleci-rizot(3)
  • Gotveni-jadenja-telesko(1)
  • Riza-rizoto(1)
  • TELETINA(1)
  • Rizoto-teleci(1)

42

Čestitam!

Cestitam .

čestitam 👏