Moj profil

Đem od šipka

30

Moj omiljeni đem..do sad sam se grebala za teglu...ove godine pravila sa sveki:) mi to na ovaj način radile i savršen je :)

Moj omiljeni đem..do sad sam se grebala za teglu...ove godine pravila sa sveki:) mi to na ovaj način radile i savršen je :)

Sastojci

5 kg šipka
300 gr šećera na 1 kg voća

Priprema

1.

Očistiti šipak( odsjeći crni dio šipka), oprati, staviti u veću šerpu i naliti vode da šipak zamakne.Šipak treba da kuha 1-2 h dok ne omekša.Povremeno se mješa i gnječi sa gnječilicom za pire krompir. Dok je vreo i kad se skuha protjerati kroz pasirku, a potom kroz zito za brašno da bi se odvojile dlačice koje prođu kroz pasirku. Ponovo se stavi na kuhanje Treba da se kuha 2 h uz povremeno mješanje da ne zagori. Provjeriti gustoću đema tako da se stavi kašikica đema na tanjirić, a potom u frižider na 5 min. kad ga izvadite iz frižidera i nagnete vertikalno treba da sva količina đema ide ravnomjerno ka dole.Da nema kapljice vode. Ako vam gustina odgovara dodati šećer i kuhati još nekih pola sata. Sipati vrelu u dobro oprane i ugrijane tegle.

  • ŠIPAK(2)
  • Zimnica(2)
  • Zimnica-blaga(1)

3

Esma i ja to tvrdim odavno.lsplati se malo pomučiti.Milice moja sveki sve probala i na kraju skroz sitno sito za brašno pokazalo se kao najefikasnije, vjerujte sveki zna sta radi.

Najbolje se procijedi kroz najlon čarapu ( novu, naravno), onda nema dlačica

koja divna boja.....jela sam domaci  dzem od sipka ,ukus savrsen...kupovni mu nije ni do koljena.