Moj profil

Domaće lisnato tijesto

463

Lisnato se tijesto koristi za mnoga slana i slatka jela. Od sasvim jednostavnih namirnica, ponešto složenijom, zapravo dugotrajnijom metodom izrade, nije ga teško napraviti kod kuće, a odlično je što ga možete pripremiti i zamrznuti do neke prilike kad će vam zatrebati.

Lisnato se tijesto koristi za mnoga slana i slatka jela. Od sasvim jednostavnih namirnica, ponešto složenijom, zapravo dugotrajnijom metodom izrade, nije ga teško napraviti kod kuće, a odlično je što ga možete pripremiti i zamrznuti do neke prilike kad će vam zatrebati.

Sastojci

Za oko 800 g gotovog tijesta
350 g brašna
350 g maslaca
8 g soli
2 dl vode

Priprema

Ova količina tijesta predviđena je za najveći kalup kojeg najčešće dobijete prilikom kupnje pećnice. Ukoliko vam je potrebno manje tijesta, gotovo tijesto možete podijeliti u nekoliko komada, upotrijebiti onoliko koliko vam je potrebno, a ostatak možete zamrznuti. VAŽNO! Svi sastojci trebaju biti vrlo hladni, a površinu na kojoj valjate tijesto brašnite vrlo malo kako tijesto ne bi postalo žilavo. Što manje dodirujte rukama da se tijesto ne zagrijava!
1.

Na radnu površinu prosijte brašno sa soli. Napravite udubinu u koju ćete uliti vrlo hladnu vodu.

2.

Zamijesite tijesto. Mora biti glatko i elastično. Oblikujte kuglu i stavite na hladno da odmara 20-tak minuta.

3.

Ohlađeno tijesto razvaljajte, ne treba pretanko.

Na sredinu položite maslac tek izvađen iz hladnjaka.

Da bi ga bilo lakše valjati, možete ga vodoravno prerezati i komade položiti na tijesto jedan do drugoga.

Preklopite krajeve tijesta preko maslaca i razvaljajte sve zajeno na debljinu oko 1-1,5 cm.

4.

Razvaljano tijesto preklopite u tri dijela, pa ponovo razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm. Ponovite postupak još jednom.

5.

Tijesto zatim ponovo preklopite u tri dijela i stavite odmarati 20-tak minuta.

Ohlađeno tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm. Ponovite još jednom, pa opet ostavite da se hladi.

Ovaj korak ponovite još jednom! Zatim tijesto prerežite na dva jednaka dijela. Nakon toga tijeto možete zamrznuti ili još samo kratko ohladiti prije daljnje upotrebe.

6.

Kratko ohlađeno tijesto (ili odleđeno ako ste imali zamrznuto) razvaljajte u željeni oblik, stavite u kalup premazan masnoćom, po potrebi (za kremšnite i slično) nabockajte viljuškom kako se ne bi previše napuhnulo, te pecite 15-tak minuta na 200°C.

Posluživanje

Od ovog tijesta možete raditi razne slatke i slane delicije poput raznih hladnih i toplih predjela, ali i glavnih jela, peciva poput piroški ili kroasana, kolača poput kremšnita, savijača...

  • Lisnato tijesto(13)
  • Lisnato(8)
  • Lisnato-testo(4)
  • Testo(3)
  • Lisnato-x(1)
  • Brankai-probala(1)
  • Tjesto(1)
  • Slana jela(1)
  • Pastry(1)

41

Kakvo brašno koristite za lisnato tijesto?

Odličan recept, jako dobro objašnjen postupak. Dosad sam radila tijesto za pizzu, pite, štrudle, domaće njoke i štrukle ali to lisnato mi uvijek bilo bauk jer mi je izgledalo jako komplicirano. Odsad nadalje ni to više ne kupujem

tijesto je stvarno fenomenalno , pravila sam razne zalogajčiće čisto radi probe 😉

Ovako je ispalo drugima