Moj profil

Domaći hljeb iz mamine kuhinje

60

Gotovo svaki dan kuhinja moje mame miriše na ovaj divan domaći hljeb! Na isti način ja ga sada pripremam za moju porodicu.

Gotovo svaki dan kuhinja moje mame miriše na ovaj divan domaći hljeb! Na isti način ja ga sada pripremam za moju porodicu.

Sastojci

cca 1 kg brašna (po želji, bijelo ili polubijelo - uspjet će u svakom slučaju), 4 prstohvata soli, 1 kesica digo germe od 7 g, cca 800 ml tople vode

Priprema

1.

U dublju zdjelu staviti brašno, so i germu i umjesiti sa toplom vodom. Svo brašno treba fino umjesiti a smjesa treba da bude mekana, tako da prst lagano propadne u nju. Pazite da ne bude premekana, jer će se tada razmiziti. U tom slučaju dodajte još brašna. Ali sa ovim mjerama nećete pogriješiti. Ostavite pokriveno da stoji dok ne nadođe (20-30 min ovisno o temperaturi prostorije).

2.

Kad je smjesa nadošla kao na slici, premanite smjesu i opet ostavite da stoji pokriveno pa da nadođe i drugi put.

3.

Nakon toga, radnu površinu pospite brašnom, a zatim izvaditi smjesu iz vangle, te od nje formirajte dvije štrucne hljeba koje ćete staviti u pouljenu tepsiju. I u tepsiji treba malo odstojati, da hljeb nadođe (10-tak min). Zatim ga pouljite i stavite u zagrijanu rernu na 250 stepeni i tako pecite dok ne dobije finu bež boju, tj. dok ne zarudi. Onda smanjite rernu na 150 stepeni i pecite još pola sata. Ako vam se učini da je hljeb ranije gotov, probodite ga nožem. Ako je nož suh, hljeb je gotov.

4.

Izuzetno je važno da hljeb kad je gotov, stavite uz zid, da omekša (10-tak min, pazite ne predugo, jer će se odozdo skvasiti), a onda ga izvadite iz tepsije i umotajte u čistu salovetu.

  • Kruh(1)
  • Hleb(1)

9

Dobar ideja zu zid. To moram probati. Hvala

Mmmmm kako dobro izgleda. Svaka cast. Pokusat cu napravit jedan (nisam dugo) 😁

Hvala puno :-), izgleda odlično

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)