Moj profil

Domaći jogurt

108
Domaći jogurt

Za pripremu domaćeg jogurta dobro je imati jogurtijeru, kuhinjsko pomagalo namijenjeno baš za jogurte. No i u slučaju da nemate jogurtijeru, ipak možete uživati u svom jogurtu – iz pećnice!

Za pripremu domaćeg jogurta dobro je imati jogurtijeru, kuhinjsko pomagalo namijenjeno baš za jogurte. No i u slučaju da nemate jogurtijeru, ipak možete uživati u svom jogurtu – iz pećnice!

Sastojci

1 l svježeg mlijeka
1,5 dl jogurta

Priprema

1.

Pripremite jednu ili više staklenki u koje će stati ukupno oko 1, 2 l smjese za jogurt. Dobro ih operite i posušite.

2.

Pećnicu zagrijte na 50°C.

3.

Mlijeko zagrijte gotovo do temperature vrenja, ali nemojte pustiti da zavrije! Ostavite da se ohladi.

4.

Najbolja temperatura mlijeka za pripremu jogurta je 35-40°C. Ako nemate termometar za mjerenje temperature tekućine, poslužite se vlastitim prstom. Umočite vrh prsta (naravno, operite ruke prije toga!) u mlijeko i ako osjetite tek laganu toplinu na prstu to je znak da je temperatura mlijeka odgovarajuća za jogurt. Ako je mlijeko pretoplo, toplina će ubiti bakterije jogurtne kulture pa nećete dobiti jogurt. Ako je pak prehladno, bakterije jogurta neće imati povoljnu toplinu za razmnožavanje.

5.

Pomiješajte 1 dl mlijeka s jogurtom kojeg ste za prvi put kupili, a za naredni put ćete koristiti vaš domaći. U svaku staklenku stavite jednaku količinu mješavine te dolijte preostalo mlijeko, po jednaku količinu u svaku staklenku. Lagano promiješajte i poklopite (ne zatvarajte čvrsto već samo polegnite poklopac ili tanjurić od šalice za kavu).

6.

Staklenke posložite u zagrijanu pećnicu. Pećnicu zatvorite i isključite. Da bi jogurt bio gotov, potrebno je 6-10 sati, ovisno koju čvrstoću jogurta želite dobiti. U tom vremenu potrebno je održavati temperaturu pećnice na 30-40°C pa povremeno ponovo nakratko uključite na najnižu temperaturu.

7.

Gotov jogurt stavite u hladnjak da se sasvim ohladi. U hladnjaku će postići svoju krajnju gustoću.

8.

Odvojite količinu jogurta potrebnu za sljedeću pripremu, a ostalo iskoristite najkasnije u roku 3-4 dana.
Za daljnju priremu jogurta možete koristiti jogurt koji ste napravili prethodni put. No taj ciklus ćete nakon 6 do 7 “rundi” ipak morati obnoviti jednim kupljenim jogurtom jer se može desiti da tada bakterije malo “oslabe” pa jogurt neće postizati veću čvrstoću.
Umjesto jogurta možete koristiti i kefir ili acidofil. Rezultati su odlični, a razlike se dobro osjete.

Posluživanje

Jogurt je sam po sebi ukusan i zdrav napitak, a može poslužiti kao osnova za brojne napitke s voćem, kreme za kolače, dresinge za salate, marinade za meso…

  • Jogurt(8)
  • Jogurt-domaci(5)
  • Domaci-jogurt(4)
  • Homemade(1)
  • Kiselo-mleko(1)
  • Domaceee(1)
  • Mlijeko i mliječni proizvodi(1)
  • Mlijeko(1)
  • Yoghurt-is(1)

9

evo i ja sam probala praviti domaći jogurt, i od svih recepata ovaj mi se čini najboljim, u 7 dana sam ga pravila 3 puta, odličan je, samo što sam ga stavila u jednu zdjelicu (nešto kao zepter) poklopila sa manjim tanjurom i stavila u zagrijanu rernu na najmanju temperaturu i ugasila i za 4 sata sam dobila čvrsti jogurt, još samo hlađenje i gotovo, na ovaj način je bio još brže gotov i jako,jako,jako fin

Hvala sandrine za odličan recept, još samo da isprobam i tvoj domaći svježi sir pa se opet javim s rezultatima!!!!!

I ja ga držim cijeli dan na suncu preko ljeta, a po zimi ga gotovo i ne trošimo. Ljeti je baš dobar za osvježenje. ;-)

I ja ga često radim jer ga jedemo u ogromnim količinama i gušt mi je raditi ga sama (jer baš je jednostavno :))))))))) ).evo i mog načina

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)