Moj profil

Domaći kruh

80 minuta
400

Osnovni recept za fini domaći kruh iz pećnice, bez upotrebe pekača. Ostaje svjež nekoliko dana.

Osnovni recept za fini domaći kruh iz pećnice, bez upotrebe pekača. Ostaje svjež nekoliko dana.

Sastojci

500 g brašna (kakvo imate, može glatko, oštro ili pola-pola)
4-5 dcl tople vode (ovisno o vrsti brašna)
1 paketić suhog kvasca
2-3 žličice soli

Priprema

1.

U posudu staviti brašno, sol, suhi kvasac i malo promiješati. Dodati vodu i miješati (lupati) drvenom kuhačom. U početku je tijesto grudasto i ljepljivo ali to ne treba zabrinjavati (mora biti gnjecavije i mekše od onog koje se mijesi rukama). Ostaviti tijesto na toplom i svakih 10-15 min ga izlupati kuhačom. To ponavljati nekoliko puta dok tijesto ne postane glatko i dok se ne počne malo odvajati od posude.

2.

Kuhačom izgurati tijesto u nauljeni uski kalup (cca 10×25 cm), nauljiti tijesto odozgo (može i s maslinovim), rasporediti (prstima, naginjanjem kalupa ili vilicom) i napraviti nožem zareze po kojima će tijesto pucati (lakše je kad se nož naulji – možete zarezati uzduž po sredini – vidi sliku). Slika postupka

3.

Ako ste nestrpljivi (kao ja) ili ako vam se žuri, možete odmah staviti peći ili možete ostaviti tijesto da se još malo diže. (dobro ispadne i jedno i drugo)

4.

Peći u zagrijanoj pećnici oko pola sata na cca 200 C (svaka pećnica je drukčija pa procijenite sami kad ima lijepu boju). Kad je kruh gotov, izvaditi ga i zamotati u krpu i držati u njoj dok se ne ohladi.

5.

Bilo bi dobro da je zamotani vrući kruh slobodan sa svih strana pa ga je dobro staviti na neku rešetku ili preko pleha u kojem se pekao.

Posluživanje

Dobre kombinacije brašna su: 1) 40 dag bijelog i 10 dag raženog; 2) 50 dag polubijelog; 3) 40 dag bijelog i 10 dag ječmenog; 4) 20 dag bijelog, 20 dag polubijelog i 10 dag raženog, itd…

  • Kruh(9)
  • Hljeb(2)
  • Kruh i peciva(2)
  • Kruh-domaci(1)
  • Domaći kruh(1)
  • Dizano(1)
  • Sve-5(1)
  • Probala(1)
  • Kruh-5(1)

47

Pravi domaći kruh, super je konzistencija kruha, ne mrvi se, recept je top, samo imam jednu maaaaalu zamjerkicu, kolicina soli koja pise u receptu je brutalna, da sam stavio soli kolko pise bilo bi nejestivo slano.

Sve pohvale, recept. jednostavno opisan, kruh ispao Odličan. Ja sam Vam od 💗 zahvalna. 

Odlično, samo tako i radim kruh 😁 

Ovako je ispalo drugima