Moj profil

Domaći kvas (jednostavni)

58

Izrada domaćeg kvasa mi je uvijek zvučala kao znanstvena  fantastika. Probala sam ga napraviti bez vage i mjerenja  i uspjela sam. Slijedila sam savjete iskusnijih i "pričec iz davnina", odnosno kako se nekad radilo .

Izrada domaćeg kvasa mi je uvijek zvučala kao znanstvena  fantastika. Probala sam ga napraviti bez vage i mjerenja  i uspjela sam. Slijedila sam savjete iskusnijih i "pričec iz davnina", odnosno kako se nekad radilo .

Sastojci

Raženo brašno
Bijelo meko pšenično brašno
Voda
Med
Jabuka

Priprema

1.

Savjeti kažu da se mora raditi na sobnoj temperaturi, ne smije se poklapati staklenku, osim gazom ili sl. U blizini je dobro ostaviti voće koje će fermentirati (koica jabuke) pa će bakterije koje se stvaraju pri truljenju voća ubrzati fermentaciju kvasa. Med ili šećer u smjesi također pridonose boljoj fermentaciji. Itd...

2.

Prvi dan : u staklenku staviti dvije vrhom pune žlice raženog brašna i vode (iz slavine) toliko da se dobije tijestomalo gušće nego za palačinke. Pokriti papirnim ubrusom i ostaviti na sobnoj temperaturi do sutra. Pored  staklenke sam  ostavila zdjelicu s korom oguljene jabuke, naranče i kivija. Na staklenku staviti gumicu do visine smjese, tako pratite koliko kvasac raste.

3.

Drugi dan : u smjesu dodati dvije vrhom pune žlice raženog brašna i vode toliko da umutite smjesu iste gustoće kao dan prije. Zaboravila sam prvi dan pa sam drugi dan dodala žlicu meda. Opet ostaviti na sobnoj temperaturi do sutra, pokriveno papirnim ubrusom.

4.

Treći dan : opet ponoviti hranjenje kvasa s dvije žlice raženog brašna i vode po potrebi.Opet ostaviti na sobnoj  temperaturi pokriveno ubrusom.

Četvrti dan: isto kao treći.

5.

Peti dan :  pola smjese odvojiti u drugu staklenku ili baciti. Dodati po jednu žlicu raženog i pšeničnog bijelog brašna, vode po potrebi, u obje staklenke. U svaku ubaciti po komad jabuke (oko 1/8 , ili veći komad oguljene korice). Ostaviti do sutra na sobnoj temperaturi do sutra, pokriveno papirnim ubrusom.

6.

Šesti dan : iz prve staklenke izvaditi pola smjese u šalicu ili zdjelicu . I u staklenku i u šalicu dodati po jednu žlicu raženog i pšeničnog brašna , i vode da se umuti ista smjesa kao i prije. Drugu staklenku pokloniti nekome :) 

Odvojeno tijesto pustiti da naraste barem nekoliko sati a zatim zamijesiti s njim kruh ili nešto drugo.

Sada staklenku pokopiti originalnim poklopcem i ostaviti u hladnjak.

7.

Kvas treba koristiti i hraniti barem jednom tjedno tako što se odvoji pola i doda novih dvije žlice brašna i vode po potrebi. Odmah ga se može vratiti u hladnjak.

Od odvojenog kvasa napraviti tzv. "predtijesto" i koristiti za ono što želite napraviti. 

8.

Postupak korištenja je takav da odvojeno tijesto nahranjeno s novom količinom brašna (sad moše ići i samo bijelo)  i vode ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati da naraste i aktivira se. Zamijesiti npr. kruh s njim i ostaviti barem 8 sati a može i 24 sata da nadolazi, nekoliko puta premijesiti. Prije pečenja na jedno sat ili dva ga oblikovati i peći uobičajeno.

  • Kvas(3)
  • Cool-isprobano(1)
  • Cool-kruh(1)
  • Hleb(1)

12

Hvala na odgovoru

komad jabuke se izvadi sutradan ili čim se kvas jače aktivira.

Htela bih da probam da napravim kvas . Vas recept mi deluje najjednostavnije , samo mi nije jasno kad da izvadim jabuku iz testa ... hvala :)

Ovako je ispalo drugima