Moj profil

Domaći rezanci

120 minuta
36
Domaći rezanci

Ovakve rezance radi moja mama, a prije nje radila ih je njena mama i tako su postali obiteljsko nasljeđe. Volim domaće rezance zato što ih je gotovo nemoguće raskuhati i prekrasne su žute boje!

Ovakve rezance radi moja mama, a prije nje radila ih je njena mama i tako su postali obiteljsko nasljeđe. Volim domaće rezance zato što ih je gotovo nemoguće raskuhati i prekrasne su žute boje!

Sastojci

10 domaćih jaja

Priprema

1.

Jaja i brašno umijesite u tijesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo jer će se teško valjati. Ja sam tu često griješila pa sam imala problema s valjanjem. Moji nikada u rezance nisu dodavali ništa osim jaja i brašna, zato ga je teže valjati, ali su rezanci ukusniji. Ja mijesim otprilike 15 minuta, ovisi o tvrdoći tijesta.

2.

Tijesto podijelite na loptice. Svaku lopticu još malo promijesim. Od ove količine meni ispadne 7 loptica. Neki puste da tijesto malo odstoji, pa ga onda valjaju, ja valjam odmah. Koristim debeli valjak i oklagiju. Probajte tijesto razvaljati u "mlince" jednake debljine i što tanje da se ravnomjerno posuše. Pazite da se "mlinci" ne presuše inače ćete imati problema s rezanjem. Ja ga sušim na pamučnom stolnjaku. Taman kad razvaljam zadnju lopticu već mi je prvi "mlinac" suh i počinjem s rezanjem.

3.

Prvo "mlince" razrežem na trakice jednake širine i onda režem. Debljina rezanaca ovisi o vašem ukusu. Neki ih stružu da budu što tanji, ja volim da su "za pod zub". Kod rezanja uvijek koristim jako oštar nož. Budu li vam se rezanci lijepili, znači da ih niste dovoljno posušili pa ih samo ostavite još malo da se posuše. Ako se mrve onda su presušeni. Meni je osobno ovo drugo veći problem jer ih je teško rezati ako se truse.

4.

Gotove rezance ostavite da se na zraku suše i povremeno ih protresite prstima da se jednako osuše. Ja ih pakiram u papirnate vrećice i čuvam na suhom mjestu. Oni mogu stajati tjednima, zato i radim veliku količinu odjednom.

Rezanci će biti žuti ako koristite domaća jaja, pa pripazite kad kupujete jer je šteta kad ih već sami radite, da ne budu lijepo žuti. Neke žene stavljaju samo žumanjke ne bi li bili žući. Neki dodaju i sol, vodu ili mlijeko. Meni su ovi bakini najbolji. Samo jaja i brašno! Omjer sastojaka je otprilike, dakle, možete dodati i više ili manje brašna. Da bi vam tijesto ispalo super potrebno je samo malo vježbe.

Dobar tek!

Posluživanje

Poslužuju se u juhama.

  • Domaci-rezanci-za-juhu(1)
  • REZANCI(1)
  • Domaci-rezanci(1)

8

Prekrasni rezanci i opis 😍

Hvala Gabrijela6!  😁

Ovo je savršeno izrezano, bolje i od mašine 🙂 stvarno super, bravo

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)