Moj profil

Domaći sapun

222

Ovo je jedan jednostavni recept za pravljenje domaćeg sapuna hladnim procesom, ali sa malo dužim uvodom. Pišem ga na zahtjeve ispod slika što sam objavila. :)

Kod mene je sve počelo željom da imamo prirodne sapune jer su kupovni puni deterdženata i iritiraju kožu. Sapun pravljen kod kuće je puno zdraviji, pun je glicerina i ne suši kožu, sto vise, ako se koriste određena ulja čak je i hranjiv. Kupovni sapuni se prave zbog glicerina koji se odvaja, koristi u skupim kremicama i losionima, a da bi sapun bez glicerina prao i pravio pjenu u njega se dodaju deterdženti koji su užasni za kožu. Plus toga, moji su svi pravljeni biljnim uljima, a u kupovne stavljaju goveđu i svinjsku mast. Nisam vegan, ali ne sviđa mi se ideja kupanja u nečem sto je pripadalo životinjama. Pa da počnemo... :)

Ovo je jedan jednostavni recept za pravljenje domaćeg sapuna hladnim procesom, ali sa malo dužim uvodom. Pišem ga na zahtjeve ispod slika što sam objavila. :)

Kod mene je sve počelo željom da imamo prirodne sapune jer su kupovni puni deterdženata i iritiraju kožu. Sapun pravljen kod kuće je puno zdraviji, pun je glicerina i ne suši kožu, sto vise, ako se koriste određena ulja čak je i hranjiv. Kupovni sapuni se prave zbog glicerina koji se odvaja, koristi u skupim kremicama i losionima, a da bi sapun bez glicerina prao i pravio pjenu u njega se dodaju deterdženti koji su užasni za kožu. Plus toga, moji su svi pravljeni biljnim uljima, a u kupovne stavljaju goveđu i svinjsku mast. Nisam vegan, ali ne sviđa mi se ideja kupanja u nečem sto je pripadalo životinjama. Pa da počnemo... :)

Sastojci

250 gr kokosovog ulja
250 gr palminog ulja
100 gr ulja od badema
50 gr ricinusovog ulja
50 gr shea butter
141 gr kaustince sode
330 gr destilovane vode
25 gr mirisnog ulja, specijalno napravljenog za sapune
1 žlicica boje za sapune

Priprema

1.

Za pravljenje domaćeg sapuna potrebno je samo par sastojaka, ali puno osnovnog znanja o tome kako se neki od tih sastojaka koriste. 

Sve se svodi na jednu jednačinu: ulja + voda+ kaustična soda (NaOH) = sapun. :)

Kaustična soda možda zvuči malo strašljivo, ali sa pravilnim sigurnosnim mjerilima uopste nije teška za rukovanje. Naše bake su koristile pepeo koji je drugačija vrsta sode, malo blaže. Sad se kaustična soda nalazi u slobodnoj prodaji, kao kristalići ili male kuglice. Ja svoju kupujem na kg, u hardware shop-u, pored farbi i ostalih kemikalija. Prodaje se i u supermarketima za odčepljanje odvoda, ali ta soda nije pogodna jer u sebi sadrži druge sastojke.

2.

Ulja nalazim kod online prodavača sastojaka za pravljenje sapuna. Neka čak, kao npr. kokosovo i naravno maslinovo u lokalnim supermarketima. Ja sam zasad isprobala samo par ulja, ali ima ih jako mnogo. Od maslinovog, pa sve do maslaca pravljenog od srca manga ili marelice.

Isto tako od istih kupujem i boje, mirise i ostale dodatke za sapune. Tek sam se nedavno počela igrati sa šaranjem, opcija i inspiracija na internetu ima na tone. :) Na raznoraznim blogo-ovima, Youtube, etc....

3.

Ispočetka je potrebno i dosta opreme i možda će se činiti skupo to sve nabaviti odjednom, ali to se samo jednom kupi i koristi za pravljenje mnogobrojnih tura sapuna. :)

Potrebni su:

- jedan stick blender, samo za sapun, ima jeftinih od 10-ak evra ili dolara, koga briga, rade posao :)

- stainless steel šerpa, samo za sapun, ja koristim neku svoju staru koja bi inace zavrsila u smeću :)

- par Pyrex ili slicnih staklenih bokala

- isto par slicnih bokala samo od plastike (ja sam svoje jeftino nasla, po $2-3)

- par drvenih žlica, stainless steel pjenjača

- par dodatnih manjih plastičnih ili staklenih zdjelica, mogu reciklirani kontejneri od jogurta, maslaca i sl.

- kalupi, ja koristim drvene duguljaste, napravio mi muž :), samo ih oblozim pek papirom, dobije se sapun u velikom komadu koji se sječe, a mogu se koristiti silikonski pojedinačni za kolače, ja imam par vrsta, u obliku muffina, srca itd.. u teoriji sve od plastike isto može biti kalup, ali da se stvrdnuti sapun moze lako iz toga izvaditi

- mali miksercić za pjenusanje kave, moj je bio $2 :)

- digitalna vaga, što mjeri u gram

- candy termometar koji mjeri temperaturu u sitno do 100C

- i najbitnije, plastične zaštitne cvike, gumene rukavice, kecelja i dugački rukavi :)

- i jos jedna bitna stvar je "lye calculator" ili kalkulator kaustične sode.... jer svako ulje drugacije reaguje na kausticnu sodu. Recept od 1kg maslinovog ulja će zahtjevati drugačiju količinu sode od recepta sa npr. 50% maslinovog 25% palminog i 25% kokosovog ulja. MMS kalkulator je odličan, unesu se količine željenih ulja, udariš calculate dugmić i dobiješ količinu sode koja ti je potrebna kao i količinu vode u kojoj je trebaš razmutiti. Ovdje je website: https://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php

Kaustična soda ce doci u 11 količina, od 0% superfat do 10%. Superfat znaci ekstra količina ulja sto će ostati u sapunu, a neće reagovati sa sodom. Za početnike se savjetuje 5% sto i koristim u ovom receptu. Superfat dozvoljava svoj sodi da se ukombinira sa uljem i ekstra ulje djeluje kao melem za kožu.

Voda ce doći u kolicinama x-x, ali se obično savjetuje oko 33-36% količine vode od količine ulja, u ovom receptu je 33%.

4.

Djecu i kućne ljubimce ukloniti iz bliže okoline, da se ne motaju oko vas, zbog opasnosti prosipanja sode. 

Soda je ekstremno bazna i u slučaju prosipanja po koži, saprati je brzo s octom koji je po ph skali ekstremno kiseo, što bi trebalo malo neutralisati nešto od baznosti sode.

Priprema malo traje, ali sam proces mućkanja sapuna mozda 5 minuta.

Pripreme se kalupi, da budu na dohvat ruke, ja svoj drveni obložim pek papirom.

Uja izvagati, ne mjeriti tečnim mjerama, jer 100 gr ulja nije isto kao 100ml.

Ulja se izvažu sva u jednu šerpu ili zdjelicu, ugriju i tvrda ulja kao kokosovo ili shea butter se otope. Ja ih nekad grijem na peci, nekad u mikrovalnoj.

Destilirana voda se izvaže u jedan bokal, na rub objesiti candy termometar. Staviti sve u sudoper pun hladne vode. Ja nekad stavim malo leda.

Obući sigurnosnu opremu :) i započeti vaganje sode. Izvagati je u jednu malu zdjelicu i usuti pazljivo u bokal za destiliranom vodom. Mješati žlicom (metalnom) dok se kristalići ne rastope. Ne primicati se previse prvih par sekundi jer će smjesa pustiti malo pare. Paziti na termometar jer će voda sa sodom skoro pa prokuvati, kod mene temperatura dođe skoro do 100C. Ostaviti da se ohladi, uzeće jedno 10-ak minuta ako bokal stoji u hladnoj vodi. 

NIKAD ne dodavati vodu u kaustičnu sodu, samo sodu UVIJEK u vodu!!!! 

Pripremiti boju, mirisna ulja i ostale ekstra sastojke što ce se dodati u sapun. Ja boju otopim u malo ulja koje odspem od glavne smjese ulja. Na kg sapuna koristim manju žlicicu za blažu boju i umiksam u malo ulja sa malim mikserom za kavu. Mirisna ulja, njih izvažem na 2.5% od ukupne kolicine ulja, dakle na 1kg koristim oko 25g.

Smjesa ulja i smjesa vode sa sodom trebaju biti iste temperature prije nego sto se smješaju. Dovoljno je da budu između 40 i 50 C.

Smjesu vode i sode dodati u tankom mlazu u ulje i izmješati minut-dva malo spatulom ili drvenom žlicom. Stick blender staviti na najnižu brzinu i utopiti u smjesu u polako u prekidima miksati. Paziti da smjesa ne prska okolo. Miksati dok smjesa ne postane blago gusta i neprozirna. Dodati boju i mirisno ulje i miksati dok smjesa ne dostigne, kako se to kaže u "soap making" svijetu, "trace", sto znaci da je smjesa sapuna spremna za izlivanje u kalup jer se zgusnula na gustinu rijeđeg pudinga. Lako je odrediti da li je sapun dosao u '"trace" stanje jer kad ga zahvatimo zlicom i pospemo po ostatku smjese, ostaju tragovi po površini. 

Znaci, sapun sipati u kalupe, koje treba pokriti i ususkati peskirima ili debljim prekrivačima jer sad tek počinje prava magija. Za par sati, sapun se toliko sam ugrije, usljed reakcije između ulja i sode, da dolazi u gel fazu, tj. postane skroz proziran kao želatin. Takav ostaje jedno sat dva i kako se hladi, vratiće se u normalno stanje i postati tvrd. Nikako ne viriti previše ispod pokrivača niti ga otkrivati jer ce izgubiti dragocjenu toplinu. Osim ako pocne da puca po vrhu sto je znak pregrijavanja, onda ga malo otkriti. Sapun treba preko noći ostati u kalupu i tek sutra ili čak 2 dana poslije ce biti pogodan za sječenje. Sjeći po zelji, da li na tanje snjite ili ciglaste komade, sve je do ličnog ukusa. Ja jos vježbam sa oblicima na koje ga sječem. ;)

5.

Kao sto rekoh, opcije za šaranje su bezbrojne. Za ovaj žuti sapun sa cvjetićima, ja sam podijelila smjesu prije nego sto je stigla u "trace", jednu sam obojala žutom bojom, a drugu ostavila prirodne boje i dodala latice nevena. Obje smjese izmješala dobro sa pjenjačom i sacekala par minuta dok se nisu dobro zgusnule i redala prvo zutu pa polako odozgo cvjetnu smjesu.

Dio vode se moze zamjeniti nekim mlijekom i onda dodati u već razmućenu kaustičnu s vodom. Ja obično oduzmem trecinu vode, u 2/3 razmutim sodu i kad se prohladi dodam 1/3 tečnosti u obliku mijeka, kozijeg ili kokosovog.

Recept za njega koristi više ulja jer svako doda posebno svojstvo. Kokosovo i ricinusovo pjenu i balončiće, bademovo, shea butter i maslinovo hranjivost, a palmino tvrdoću konacnom sapunu. 

Sapun vaditi iz kalupa i sjeći s rukavicama, jer saponifikacija još nije u potpunosti završena i malo sode je ostalo u samom sapunu. Ona nestaje vremenom i zato je potrebno sapun sušiti minimum mjesec, mjesec i po, na prozračnom, ali tamnom mjestu. Vremenom se sva soda izmješa sa uljem, a voda ispari, tako da će sapun duže trajati. Domaći sapun izbjegavati držati baš pod mlazom vode i ostaviti ga u posudi za sapune da se dobro osuši poslije svake upotrebe. Ako stoji dugo u vodi, zbog visoke količine glicerina postane gnjecav.

6.

E sad svaka čast ako ste uspjeli da isčitate moj referat na temu pravljenja sapuna. :)

Ako je neko zainteresiran i odvažio bi se u avanturu pravljenja sapuna i treba pomoć ili vise detalja ja sam tu. :)

7.

Slike procesa pravljenja su od druge ture sapuna, ali su sastojci isti, osim boja, u ovoj sam žutu zamjenila ljubičastom i išarala drugačije.

  • Sapun(12)
  • Kozmetika(7)
  • Sapuni(5)
  • Domaci-sapun(3)
  • Zdravlje(2)
  • Korisno(2)
  • Sapuncica(1)
  • Homemade(1)
  • Deterdzenti(1)

94

Svaka čast 😍

Odlicno svidja mi se tvoj referat pocela sam da pravim sapune Mada u Makedonija nemam boje i etericna ulja kvalitetna osim one iz DM volim sama raditi sapun Pozz

Pozz, svida mi se recept

Ovako je ispalo drugima