Moj profil

Domaći svježi sir i kajmak

30 minuta
18

U današnje vrijeme kad je sve kupovno i umjetno ja sam podobnik domaćeg, pa tako i domaćeg mlijeka, friško pomuženog. Ovdje je recept na koji način ja pravim svježi sir i kajmak od domaćeg mlijeka.

U današnje vrijeme kad je sve kupovno i umjetno ja sam podobnik domaćeg, pa tako i domaćeg mlijeka, friško pomuženog. Ovdje je recept na koji način ja pravim svježi sir i kajmak od domaćeg mlijeka.

Sastojci

7l svježeg domaćeg mlijeka

Priprema

Za kilogram sira potrebno vam je otprilike 7l mlijeka. Domaće mlijeko ostavite u posudi u prostoriji na sobnoj temperaturi otprilike 24h po potrebi i duže kako bi se ukiselilo. Da se ukiselilo osjetit će te po mirisu.
1.

Sa vrha ukiseljenog mlijeka pokupite KAJMAK, prepoznat će te ga po masnoći i drugačije je teksture nego kiselo mlijeko koje je ispod njega. Slobodno zahvatite i malo kiselog mlijeka. koji će se pomješati sa kajmakom. 

2.

Vrhnje promješajte i stavite u frižider u posudi sa poklopcem. Možete ga koristiti otprilike 3 dana. 

Znajte da ono nije kao tipično kiselo vrhnje iz trgovine, već da ono ima svoj specificni okus i miris.

3.

Preostalo kiselo mlijeko stavite na vatru i zagrijte ga. Ja ga nikad ne zagrijavam do 100 stupnjeva već otprilike do 80 stupnjeva. Što ga više grijete bit će vam suvlji, tako da sve ovisi o vašem ukusu. 

4.

Kada ste kiselo mlijeko dovoljno ugrijali, procjedite ga kroz prethodno pripremljenu gazu koju ste stavili na cjediljku. Ja Vam preporučam ovakav obični "ceker" jer je lakše procjediti, a i nema straha da će ce sir izliti.


Ukoliko želite dobiti zdravu sirutku, kiselo mlijeko procjedite u drugi lonac, kako bi sačuvali sirutku. 

5.

Nakon što ste sir istresli u "ceker", vrh "cekera" zategnite koliko možete kako bi se ocjedilo što više tekućine. Ostavite da se cijedi oko 2-3h. Sir  izvadite iz "cekera" i spreman je za posluživanje. 

Ja sir ostavim preko noći da se cijedi jer po danu ne možemo dočekati da se ocijedi. 

Dobar tek i uživajte u domaćem, zdravom i prefinom siru!

  • Domaca-hrana(1)
  • Domaci-sir(1)
  • Domace-mlijeko(1)
  • Kajmak(1)

5

Još da nadopunim moje sjećanje, postojala je posebna vrećica za pravljenje( cijeđenje) sira. Bila je trokutastog oblika sa jednim vrhom prema dolje a zvala se  "sirkesa". U tu vrećicu se usipalo ugrijano mlijeko, gore zavezalo i objesilo da se cijedi sirutka u neku posudu a onda se sirutka pila ili se davalo prascima.....

Ta vrećica se poslije svakog cijeđenja temeljito oprala da je uvijek bila besprijekorno čista i samo za taj postupak se koristila.....

  Odlicen  recept   mlado  sirenje  i  SURUTKA !!!!🙂

Kikecro i ja radim domaći sir. Samo što kiselo mlijeko grijem u rolu barem 3 sata, prije ga "razrežem" žlicom da se ljepše zagrije. Sir radim u cjedilki (od emajla su ) jer smo tako radili doma dok sam bila dijete, a i higijenskije mi je od tkanine. Sirutku sačuvam i pijem jer obožavam. 👏👏

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)