Moj profil

domasni makedonski pastrmalii

25

1. pastrmalija so svinsko meso

2. pastrmalija so pilesko meso

3. pastrmalija so pilesko  i marinirani shampinjoni

1. pastrmalija so svinsko meso

2. pastrmalija so pilesko meso

3. pastrmalija so pilesko  i marinirani shampinjoni

Sastojci

5oo gr. svezi svinski vrat
200 gr. pusena slanina
1 kg. pilesko meso
marinirani shampinjoni
suvi zacini ili vegeta

Priprema

1.

Svinsko mesoi slaninata se secat na kocki  i se stavaat vo marinada od malku sol, ulje i 100ml belo vino . Da odstoi preku vecer. Utredenta se przi malku da omekne mesoto.  Testoto  se pravi meko od brasno kvasec i voda. Da narasne i se rastegnuva prema sadot vo koj ke se pece. Vrz narasnatoto testo se stava mesoto i se pece na 200 35 mi n.

2.

Pileskoto isto se sece na kocki. Se marinira so pavlaka ,suvi zacini, malku sol i se ostava preku nok.Utredenta se zaprzuva malku i se stava vrz testoto. Se pece na  200  35 min.

3.

Na tretoto testo se stava od pileskoto i marinirani shampinjoni.Se pece isto kako prethodnite.

4.

druga forma na testoto

  • Zanimljivo(1)
  • Pecivo(1)
  • Pastrmajlija(1)

13

Ovo je super. Nikada ovo nisam prabala ali sam cula za ovaj specijalitet. Usudicu se jednaog dana da ga isprobam. Odlicno😉

Objasnjenje: Pastrmajlija pojam dolazi iz pastrme- mesa koji se koristi za pravljenje original pastrmajlije. Pastrma je meso ovce koje najmanje mesec dana odlezi u morskoj soli doslovice oblozen do vrha i na hladnom. Obicno se stavlja u novembru. Kad se pravi pastrmajlija, meso se izvadi iz soli i stavi u hladnu vodu kako bi se odsolilo celu noc. Ovakvo meso ima specifican miris i aromu i pastrmajliji daje sasvim drugaciji ukus. Neki vole taj ukus, a neki ne. Ja ih zovem pastrmajlije ali nisu,  zato sto ih pravim sa svinskim i pilecim mesom.

Super su samo mislim da nemoze na svaki recept biti pastrmajlije --- to je više makedonska pizza, ne pa pastrmajlija 😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)