Moj profil

DŽEM OD MALINA BEZ ŠEĆERA

60 minuta
51

Da džem može da se napravi bez šećera evo dokaza. Maline inače imaju svoju slatkoću pa im šećer i netreba. Možete da ga pravite tokom cele godine jer može da se pravi i od malina koje su bile zamrznute.

Da džem može da se napravi bez šećera evo dokaza. Maline inače imaju svoju slatkoću pa im šećer i netreba. Možete da ga pravite tokom cele godine jer može da se pravi i od malina koje su bile zamrznute.

Sastojci

za
1 kg malina
1 kašika tečne vanile

Priprema

1.

Maline staviti u cediljku i oprati.

Staviti maline, vanilu u odgovarajuću šerpu i na tihoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Netreba dodavati vodu jer će maline da puste same sok u kojem će se kuvati.

Sok od limuna dodajte pred kraj.

Kuvati maline dok ne uvri sva tečnost i dobije se gustina. Ne sme da curi što znači da je džem gotov.

U sterilisane tegle sipati do same ivice vreli džem. Zatvorite poklopcem i okrenite naopako na poklopac. Pokriti i ostaviti da se ohladi.

2.

 Na ovaj način se stvori vakum u tegli i nije potrebno dodavati nikakav konzervans. Ovako džem može da se održi jako dugo i preko zime, kao zimnica. Jedino kada otvorite teglu treba da je upotrebite u što kraćem roku i da je čuvate u frižideru jer tada može da  prokisne i ubudja se zbog nedostatka konzervansa.

Džem spremljen na ovaj način mogu da koriste i dijabetičari. Odličan je kao namaz na parče integralnog hleba, za palačinke ili kao dodatak nekim mesima u vidu preliva.

  • Zimnica slatka(2)
  • Maline(1)
  • Zimnica-blaga(1)
  • Džem(1)
  • Vanila(1)
  • Limunov-sok(1)

16

Poštovanje, nemam mnogo iskustva u pravljenju džemova i kolača pa bih vas molila da mi kažete šta je to "tečna vanila" (ona mala bočica arome ili nešto drugo)? Nisam baš ljubitelj slatkog a ovaj me je recept privukao baš zato što  nema šećera. 🙂

Hvala unapred

Ceca, drago mi je da ti se dopao recept i da si zadovoljna ukusom. U zdravlju da pojedete.👋

Napravljeno od pola kg malina. Super ukusno i brzo. Cela kuca mirise. Malo mi se pomesalo i sa smokvama  od kojih isto pravim pekmez 😁  Divno. Cekam novu turu malina da mi donesu, pa da pravim jos.