Moj profil

Džem od šljiva, tamne čokolade i šumskih brusnica

45 minuta
9
Džem od šljiva, tamne čokolade i šumskih brusnica

Počeli su mi biti dosadni džemovi i pekmezi od samo jednoga sastojka, a izvrsne su mi bile kombinacije šljiva s brusnicama te šljiva s čokoladom - zašto ne spojiti dobro? :)

Počeli su mi biti dosadni džemovi i pekmezi od samo jednoga sastojka, a izvrsne su mi bile kombinacije šljiva s brusnicama te šljiva s čokoladom - zašto ne spojiti dobro? :)

Sastojci

1 kg šljiva
500 g šumskih brusnica
500 g čokolade za kuhanje ili još bolje 70%-ne ili više tamne čokolade bez šećera
2 žlice ruma
1 žličica cimeta
200 g šećera

Priprema

1.

Ova je količina dostatna za dvije veće teglice. Po potrebi povećajte količinu s ravnomjernim omjerima. Očistite šljive i razrežite ih na polovice. Dvije mjerice brusnica isperite i maknite eventualne peteljčice. Stavite kuhati u deci-dva vode. Šećer je najbolje dodavati postupno do slatkoće koja vam odgovara, meni su draži kad se istaknu okusi voća, stoga su mi klasični omjeri od 50-50% preslatki, no procijenite sami po ukusu.

2.

Nakon nekih pola sata kuhanja voće će biti dovoljno omekšalo da ga možete usitniti štapnim mikserom. Druga je opcija pričekati još oko sat vremena da se sve raspadne samo kuhanjem.

3.

Dodajte čokoladu natrganu na kockice (pokušajte i tu količinu odrediti po svome guštu), a potom dvije žlice ruma te malo cimeta. Kuhajte do željene gustoće. Hlađenjem će smjesa postati gušća, stoga je najbolje uzeti žličicu, staviti na tanjurić i pričekati da se malo ohladi te vidjeti pravu konzistenciju kakva će biti u staklenkama.

Posluživanje


Stavite oprane staklenke u pećnicu te je uključite na 100 stupnjeva, staklenke se moraju zagrijavati s pećnicom, inače bi se mogle raspuknuti. Izvadite ih, ulijte pekmez, zatvorite i preokrenite na čep da se stvori dodatni tlak i bolje zatvori staklenka. Ja obično i rub staklenke prije zatvaranja dezinficiram alkoholom ili rakijom (#zagorje :D)  te još jednom premažem čep.

  • Džem(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Džem od šljiva(1)
  • Brusnice(1)
  • Čokolada(1)
  • Šljive(1)
  • Vocni-dzem(1)
  • Sumske-brusnice(1)
  • Dzem-od-brusnica(1)

2

Meni je bilo prvi put, jedva! Sa šljivama baš ima neki fini okus medenjaka, tako da je i samo s njima super. Čini mi se da su reakcije podijeljene - ljudima je ili čudno ili im je prefino. 🙂

I ja sam jednom probala i dodala u džem čokoladu. Bilo je baš dobro.👋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)