Moj profil

Džem od višanja

70
Džem od višanja

.

.

Sastojci

Za staklenku od 720 ml
1 kg svježih ili smrznutih očišćenih višanja
350 g šećera (ako višnje nisu puno kisele, dovoljno je 250g)
1 žlica ruma
1 feta limuna
prstohvat cimeta
1 puna žlica maslaca

Priprema

1.

U posudi izmiješati svježe ili smrznute višnje i šećer pa kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne počne otapati. Onda pojačati vatru na najjaču dok višnje ne uzavru..

Kad višnje malo popuste, zgnječiti ih gnječilicom za pire krumpir, onako ugrubo. Ja ih volim ostaviti u komadu.

2.

Kad višnje uzavru, smanjiti vatru na srednje jaku, dodati vanilin šećer, cimet, fetu limuna i rum.

Ako će se džem odmah koristiti, dodati 1 veliku žlicu maslaca koji će spriječiti stvaranje pjene. Ako je džem za stajanje, ne stavljati maslac i skidati pjenu što se stvara na površini.

Za rjeđi džem, kuhati otklopljeno oko 50 minuta od trenutka kad višnje uzavru (bit će puna staklenka).

Za malo gušći, ali ne pregust džem, kuhati oko 60 minuta (bit će prst od vrha prazna staklenka).

Za veću količinu višanja, kuhanje se produžava (npr. 3 kg višanja sam kuhala 2 sata).

Kuhani, vrući džem ne smije biti pregust jer će se dodatno zgusnuti prilikom hlađenja.

3.

Dok se džem kuha, čistu staklenku od 720 ml staviti u hladnu pećnicu i uključiti na 150°C da se sterilizira. Poleći je, lakše će se izvaditi. Metalni poklopac staviti u pećnicu uz staklenku, plastični prokuhati u ključaloj vodi, izvaditi iz vode i ostaviti da se posuši.

4.

Vrući džem stavljati u vrelu staklenku i odmah zatvoriti vrućim, posušenim poklopcem.

Puniti do pred vrh, pazeći da rub ostane čist, u protivnom se poklopac neće dobro zatvoriti. Ako je rub zamazan, očistiti čistom vlažnom krpom.

Pasterizirati na dolje opisani način ili poklopljene staklenke vratiti u vruću, ugašenu pećnicu, vrata pećnice malo otvoriti (staviti dršku drvene kuhače) i pustiti da se postupno ohlade.

5.

SAVJET za dobru pasterizaciju:

Vruću marmeladu, salatu, ajvar...stavljati u vruće, sterilizirane staklenke koje trebaju biti spremne kad i zimnica koja se priprema. Kad se staklenke napune, zatvoriti dobro poklopcem, po mogućnosti novim i okrenuti ih naopako - poklopac DOLJE.

  1. Ostaviti da se hlade bar 10 minuta pa okrenuti staklenke - poklopac GORE. Na ovaj način se stvori vakum od pare i poklopac se dobro zatvori. Kad su staklenke hladne, provjeriti  da li je pasterizacija uspješna. Poklopac na staklenci mora na sredini biti malo ulupljen DOLJE. Ako je NAPUHAN na gore, ili čini klik-klak kad se pritišće sredina, takvu zimnicu treba odmah trošiti, nije za stajanje.

Da mi je pasterizacija 100% uspjela sigurna sam kad unutar 30-60 minuta od zatvaranja staklenke čujem jaki zvuk KLIK koji je učinio poklopac kad se maksimalno koliko može uvukao. Ne znam treba li tako biti, neki put nisam čula, možda nisam bila blizu, ali kad čujem taj zvuk, znam da je zimnica dugotrajna.

  • Jam(1)
  • SLATKA ZIMNICA(1)
  • Zimnica slatka(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Višnje(1)

16

Kako mi je drago da ti se svidio. Sve sam ti napisala pod slikama. Hvala ti, draga Snake ❤️

Jučer sam kupila višnje,jučer smo razgovarale o ribizlima..nije trebalo puno da u ovaj tvoj prefini džem ubacim malo ribizla,smanjim i želin i šećer..i dok se kuhao baš sam mislila na te.Ovaj džem moram skriti od sebe,jer sam na strogoj dijeti..a,da..😉👋

Hvala na receptu,bas je brz dzem svidja mi se.

Ovako je ispalo drugima