Moj profil

Esterhazy torta

93

Za posebne prilike,za drage ljude,za ugoditi sebi...Da ova torta već nema svoje slavno ime,jedino koje bi joj pristajalo bilo bi-Hedonizam :)...

Za posebne prilike,za drage ljude,za ugoditi sebi...Da ova torta već nema svoje slavno ime,jedino koje bi joj pristajalo bilo bi-Hedonizam :)...

Sastojci

13 jaja
150 g oguljenih mljevenih badema
220 g šećera
1/4 čajne žličice cimeta
5 jušnih žlica marmelade od kajsija
3 jušne žlice vruće vode
2 jušne žlice maraskina
55 g gustina
375 ml mlijeka
375 g maslaca
1 jušna žlica limunovog soka
1 jušna žlica ulja
50 g mljevenih badema(lješnjaka) ili badema u listićima

Priprema

1.

Od 12 bjelanjaka,220 g šećera i 1 vanilin šećera istuče se čvrsti snijeg,lagano umiješaju mljeveni bademi i lješnjaci te malo cimeta.Na sedam papira za pečenje prema veličini kalupa za tortu nacrtaju se krugovi.Smjesa se odmah podijeli na svih sedam papira,poravna da bude jednake debljine(papiri se premažu maslacem ili margarinom).Peku se 7-9 minuta na 175 stupnjeva celzijevih.

2.

13 žumanjaka,3 vanilin šećera,180 g šećera u prahu i 55 g gustina izmiješa se mikserom i ukuha u 375 ml mlijeka.Kad se zgusne skine se s vatre i umiješa 0,5 dl maraskina.U ohlađenu kremu umiješa se 375 g maslaca.

3.

U 5 žlica marmelade od kajsija doda se 3 žlice vruće vode i 2 žlice maraskina.Marmeladom se premaže svaka kora.

4.

U kalup za tortu stavi se kora,premaže marmeladom od kajsija,pa 1/6 žute kreme i tako do kraja.Na sedmu koru ne ide žuta krema,samo marmelada.Torta se stavi na nekoliko sati u hladnjak.Kad se izvadi iz kalupa sa strane se obloži mljevenim lješnjacima(bademima) ili prženim listićima badema.

5.

1 bjelanjak sobne temperature muti se najmanjom brzinom(tek toliko sa se razbije),doda 200 g šećera u prahu i pojačanom brzinom muti još 3-4 minute uz polagano dodavanje limunovog soka.Glazura se premaže preko torte.

50 g čokolade i 1 žlica ulja rastope se na pari i prenesu u deblju plastičnu vrećicu kojoj se probuši rupica.Čokoladom se na bijeloj glazuri nacrtaju kružnice te odmah čačkalicom povuku crte naizmjenice od sredine prema centru i od centra prema sredini.

  • Torte(6)
  • Specially(1)
  • Tortica(1)
  • Torti-kori(1)
  • Torta-esterhazi(1)
  • Esterhazi(1)
  • Torta(1)

11

Niste napisali precnik torte

Original recept!! Mora se probati. Hvala Vam

I nakon nekoliko godina jedna od najboljih koje sam probala. Hvala za recept