Moj profil

Frigani kiseli kupus- zelje

23

frigani kiseli kupus il´ti zelje  na način kako su to pirjali..dinstali u Gackoj dolini

frigani kiseli kupus il´ti zelje  na način kako su to pirjali..dinstali u Gackoj dolini

Sastojci

1,-1,5 kila kiselog zelja
2-3 žlice masti
1 veća kapula
soli i papra po potrebi
borovic ako se ima..

Priprema

1.

Na gackome čakavskome dijalektu:

Zelje kiselose opere, a ako je jako kiselo, ostavi ga se da voda potegne tu ljutinu i kiselost. Kapula se obili i izriže, ne jako  presitno već krupnije. U veću padelu metne se na mišaji masti, kad se stopi vrže se kapula da dojde, unda se  doda kiselo zelje, borovic malo. Na tijanome ognju friga se jednu uru vrimena, miša i podijiva vodon. Frigano zelje se i najviš s krunpiron kuvanin ucelo. A s nediljom se može dodat i čagod kobasic..

2.

Na standardnome hrvatskome jeziku:

Sastojci: 1 - 1,5 kg kiseloga kupusa ,2 - 3 žlice svinjske domaće masti ,1 veća glavica crvenoga luka (kapule), soli i papra po potrebi  i borovic ako se ima..

Priprema: Kiseli kupus  domaći ili kupovni ili zelje  oprati, luk oguliti i isjeckati. U veću posudu staviti domaću mast, kada se rastopi dodati isjeckani crveni luk i pirjati, potom dodati oprani kiseli kupus. Na laganoj vatri pirjati sat vremena uz podlijevanje vodom, dodati  sol. papr po želji i borovice ako ih se ima...
Kobasice ..krvavicemalo izbušiti iglom..staviti na hladno ulje ili mast i lagano ih peći da ne popucaju..Isto ako ih stavimo kuhati malo izbušiti iglom i staviti kuhati..i još jedan savjet za pečenice... neće pri pečenju pucati ako ih prije toga ugrijete u toploj vodi, obrišete kuhinjskom krpom i malo umočite u brašno. I mesne kobasice brzo će se ispeći i bolje izgledati ako je prorežete po duljini ukuso i svaka 3 do 4 cm malo zasiječete nožem.

Posluživanje

Ovo frigano zelje se u Gackoj dolini poslužilo bi se uz ucelo krumpir  i nekad  samo a nedjeljom uz kobasice..kuhano suho meso..

Poznat jelo koje se nedjeljom nekad kuhalo a sad je specijalitet i  širom zemlje i svijeta..LIČKI MRS!!

Fažol i zelje

  • Kiseli kupus(2)
  • Kupus, kiseli(1)
  • Kiselo zelje(1)

11

Veoma volim ovaj tvoj  ,,licki izgovor  i pisanje ,bas mi je super,,,😉,ali salu na stranu ovo jelo je bogom dano za onaj jadni ,,kolesterol  koji nas cesto gnjavi ,,,jos kad je bez mesa ,,,juhu  navali narode ,,jedva cekam da moje ikisne pa da krenem u spremanje  specijaliteta ,,🙂 a jedan od njih je i ovaj predobar recept,,👍👋

Kad imam borovice stavim a kad nemam ne stavim..

i ja tak delam bez tih bobica 🙂

prefino je